Ostalo

Sme�no

Šta piloti vide iz aviona? Ono što dožive u kokpitu nije za svakoga!

Osim što posmatraju i nekoliko metropola u isto vreme, piloti sede u prvom redu i kada su prirodni fenomeni u pitanju – bilo da su to olujni oblaci, preko munja do Aurore borealis.

Šta piloti vide iz aviona? Ono što dožive u kokpitu nije za svakoga! Foto: Svet Plus




Snažna LED svetla koja se vide sa zemlje ne služe da bi kontrola leta mogla da locira avion već da bi drugi piloti mogli da lociraju avion na nebu. Dakle, na velikoj nadmorskoj visini avioni ne koriste farove u tradicionalnom smislu.

“Nekoliko sati letimo iznad okeana i nema ničega ispred nas. Samo mrak i mrak satima, a to nije tako prijatno“, kaže pilot i instruktor letenja Tim Sanders. – “Piloti su od nauke i leta napravili umetnost, a mi pravimo tranziciju i koristimo letačke instrumente, navigacijske i vremenske senzore, prvenstveno radare, kako bismo normalan vid zamenili drugom vrstom vida.

S obzirom na to da često rade iznad oblaka u apsolutnom mraku, možda mislite da pogled iz kabine i nije toliko potreban. Ali sudeći prema rečima bivšeg vojnog, a sada komercijalnog pilota Rona Vagnera, ima mnogo toga što zavređuje vašu pažnju.

Viber

Autor: B.P.
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>