Lepota

Ljubav

Bore, otečenost, suva koža, pigmentacija, mitiseri!

Neujednačen ten, bore, otečenost, suva koža, pigmentacija, mitiseri... Verovatno ste mislili da će problemi sa tenom nestati kada izađete iz puberteta, ipak to se nije dogodilo. Godine ustvari nose niz problema.

Bore, otečenost, suva koža, pigmentacija, mitiseri! Svet Plus



Pitate se šta učiniti kada razne anti-ejdž kreme, losioni, maske i napici ne uspeju u misiji brisanja godina? Nemojte odustajati jer je potrebno samo jedno. Odluka! Ti si ono što jedeš! Prema mišljenju nutricionista, to je posebno tačno kada se radi o mladolikosti. Ako napravite male izmene u vašoj ishrani, moguće je vratiti sat unazad, tvrde. 

Pre svega, izbacite šećer!

Možete trošiti hiljade dinara na skupe kreme i serume, ali ako su vaši obroci puni šećera, možete da zaboravite na mladolikost. Naime, osim što generalno utiče na zdravlje, šećer može da upropasti i vašu kožu. Doktorka  Merilin Glenvil objašnjava:

"Nakon unosa šećera, u našem organizmu započinje proces glikozilacije: molekuli šećera počinju da bombarduju proteinska vlakna kože (kolagen i elastin) i vežu se za njih, umrežavaju se u krutu strukturu i umanjuju učinkovitost elastina i kolagena koji su zaslužni za očuvanje mladalačkog izgleda. Rezultat je gubitak elastičnosti kože i stvaranje bora."


Omega-3 i Omega-6 masne kiseline

One su važne za ljudsko srce, mozak kao i zdravlje očiju. Ali, takođe igraju veliku ulogu u strukturi i izgledu kože. One su ukomponovane u epidermu i pomažu u sprečavanju gubitka vlažnosti. Takođe, imaju ulogu u dermi – donjem sloju kože – tako što kontrolišu upale i smanjuju oštećenje kolagena kao posledicu UV zračenja. Stoga, jedite losos, skušu ili sardinu barem tri puta nedeljno. Takođe, dobro je uzimati i dodatke ishrani sa omega masnim kiselinama i vitaminima.


Cink

Cink igra veliku ulogu u telu i uključen je u brojne biološke procese. Zbog njegove važne uloge, manjak cinka može da se manifestuje na različite načine, a jedan od njih je loše stanje vaše kože. Doktor Brajans napominje:

"Cink je važan za normalan rast ćelija i zato je jedan od najvažnijih nutrijenata za lepotu. Cink je vrlo koristan u slučaju da imate akne ili druge probleme s kožom. Stoga pokušajte da uključite u ishranu ovas, semenke bundeve, jaja i grašak."


Antioksidansi

Oni štite kožu tako što ograničavaju stvaranje slobodnih radikala, glavnog krivca za oštećenje ćelija kože, što vodi do vidljivih znakova starenja. Jedan od glavnih antioksidanata je vitamin C jer nam pomaže da ostanemo mladoliki na mnogo načina: imamo više energije, a i koža izgleda mlađe.


Proteini

Proteini su ključni za oporavak tkiva i za stvaranje novog sloja kože. Svakoj ćeliji na telu trebaju proteini da bi se održale u životu, ali proteini su važni i za zamenu istrošenih i mrtvih ćelija. Dr. Brajans kaže da u proseku, ženi treba gram proteina po kilogramu svoje telesne težine dnevno. To znači da žena teška 60 kg treba da unese najmanje 60 grama proteina, što su dve pileće šnicle, četiri jaja ili tri šoljice kuvanog sočiva. Ako jedete meso ili ribu i druge životinjske proizvode jednom ili dva puta dnevno, verovatno unosite dovoljno proteina, ali ako ste vegetarijanac ili vegan, onda morate da obratite pažnju da unosite dovoljno proteina.

"Ako želite izgledati mlađe, sve što vam treba je tridesetak sekundi posvećenosti sebi i to je moguće" tvrdi Kejs Brajans.  

Donesite odluku i izaberite namirnice. Kada padnete u iskušenje izbrojte do 10 i umesto za kolačem posegnite za voćkom.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>