Svet

Region

Metalika je prva metal grupa koja je dobila takozvanog Muzičkog Nobela!

Američki hevi metal bend Metalika (Metallica) dobio je prestižnu nagradu "Polar Prize" u Švedskoj. Metalika je prva metal grupa koja je primila ovu nagradu.

Metalika je prva metal grupa koja je dobila takozvanog Muzičkog Nobela! Foto: Youtube Printscreen
Nagradu "Polar Prize" pokrenuo je 1989. godine Stig Anderson, menadžer švedske pop grupe Abba. Nagrada se dodeljuje svake godine. Do sada su ovo veliko priznanje primile muzičke legende poput Eltona Džona, B.B. Kinga, Peti Smit, Brusa Springstina, Raja Čarlsa, benda Pink Flojd, Boba Dilana, Bjork...

Grupa Metalika postoji punih 37 godina. Kalifornijski metalci prodali su 125 miliona primeraka albuma tokom poslednje tri decenije. Postali su jedan od najvećih bendova svih vremena. Njihova prva četiri albuma (Kill 'Em All, Ride the Lightning, Master of Puppets i Justice for all) mnogi smatraju klasicima. Ali 'Black Album' im je doneo svetsku slavu.

Svečana dodela "Polara" odigrala se sinoć u Stokholmu, u prisustvu švedskog kralja Karla XVI Gustafa, prenosi Gardijan.

- Ko bi rekao pre 37 godina, kada smo počinjali, da će Metalika jednog dana stajati pred kraljevima muzičkog sveta, a i pravim kraljevima, i primati jednu od najprestižnijih muzičkih nagrada - rekao je Lars Urlih (54), bubnjar benda.

Osnivaču Metallice Larsu Urlihu (54) i basisti Robertu Truhilju (53) nagradu je uručio švedski kralj, a najavili su ih gitarista Rodžer Glover (72) i bubnjar Ijan Pejs (69), članovi grupe Deep Purple.

- Kada smo osamdesetih godina svirali na jednom festivalu u Engleskoj, prvi put sam čuo za ovaj bend. Nisam ništa znao o njima. Došao sam da vidim o čemu se tu radi i pomislio da se nešto ozbiljno tu događa. Publika je pevala svaku njihovu reč. To me je impresioniralo. Kad svojom muzikom dotakneš toliko ljudi... onda si siguran da si na pravom putu. Koji bend! - rekao je Glover.

Viber

Autor: J.G.
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>