Ostalo

Sme�no

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018!

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018! (služebni naziv: 2018 FIFA World Cup Russia) će biti 21. FIFA je 2. decembra 2010. u Cirihu objavila da će se, po prvi put, u skladu sa politikom FIFA, Svetsko prvenstvo u fudbalu odigrati u istočnoj Evropi. Na prvenstvu će učestvovati 32 reprezentacije iz 5 konfederacija. Očekuje se da će finale biti održano na Stadionu Lužniki u Moskvi.

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018! Screenshoot Google



Izbor domaćina je počeo u januaru 2009. godine, a nacionalni savezi su imali rok da do 2. februara 2009. godine podnesu svoje interese. Ukupno 9 država je predalo zahteve za domaćinstvo ali je svoj zahtev kasnije povukao Meksiko, a ponuda Indonezije je odbijena od strane FIFA u februaru 2010. godine. Kasnije su Australija, Japan i SAD takođe povukli svoje ponude. Tako da su ostale samo četiri ponude prikazane u tabeli. U Cirihu 2. decembra 2010. godine sazvan je odbor koga čine 22 člana da glasaju za domaćina.

Rusija je predložila sledeće gradove domaćine: Kalinjingrad, Kazanj, Krasnodar, Moskva, Nižnji Novgorod, Rostov na Donu, Sankt Peterburg, Samara, Saransk, Soči, Volgograd, Jaroslavlj i Jekaterinburg. Svi gradovi domaćini su u Evropskoj Rusiji da bi se smanjilo vreme putovanja po toliko velikoj Rusiji. Ruska ponuda predlaže da se prvenstvo održi u 13 gradova na 16 stadiona što zadovoljava Fifine minimalne zahteve. Tri od šesnaest stadiona bi se renoviralo, dok je ostalih trinaest novoizgrađeno.U oktobru 2013. godine Rusija je smanjila broj stadiona sa 16 na 14.

Izgradnja predloženog stadiona u Podoljsku u Moskovskoj oblasti je otkazana od strane pokrajinske vlade, dok Otkritiot arena se takmiči sa Dinamo stadionom koji će biti prvi izgrađen taj će biti domaćin. 

Konačan izbor gradova domaćina je raspisan 29. septembra 2012. godine. Broj gradova je i dalje smanjen na 11, a broj stadiona na 12.

Sep Blater je u julu 2014. godine izjavio da zbog zabrinutosti oko završetka stadiona u Rusiji, da broj stadiona može biti smanjen sa 12 na 10. On je takođe rekao da neće biti u situaciji kao što je bila Južna Afrika 2010. godine.

U oktobru 2014. godine Fifina inspekcija je prvi put obišla Rusiju i posetila gradove: Sankt Petersburg, Soči, Kazanj, i oba stadiona u Moskvi. Oni su bili zadovoljni napretkom.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>