Zdravlje

Ljubav

Anestezija: Pet stvari koje treba znati pre odlaska na operaciju!

Saznanje da moramo da idemo na operaciju i da ćemo primiti anesteziju, bilo opštu ili lokalnu, može izazvati osećaj nelagodnosti i promišljanja da li će sve proći u redu.

Anestezija: Pet stvari koje treba znati pre odlaska na operaciju! Foto: Svet Plus




1. Nijedna operacije nije bez rizika, ali današnji lekovi anestetici, aparati za disanje i monitor za nadzor osnovnih životnih funkcija, omogućavaju dobro upravljanje anestezijom, dobar nadzor kao i podršku osnovnih životnih funkcija tokom cele operacije (rad srca, funkcija disanja, stanje svesti). Hirurg i njegov tim tokom operacije stalno kontaktiraju s operaterom I paze na položaj pacijenta da bi se sprečilo oštećenje živaca zbog pritiska ili rastezanja. Oštećenja živaca tokom lokalne anestezije izuzetno su retka.

2. Važno je da na pregledu pacijent iskreno i tačno obavesti anesteziologa o svom zdravlju. Kako i kod mnogih doktorskih zahvata, rizici zavise od niza okolnosti. Vrlo su važne bolesti koje je pacijent preboleo ili od kojih sada boluje, a nisu povezane s operacijom. Važno je opšte stanje zdravlja pacijenta, starost i navike.

3. Tokom operacije pacijent koji je pod opštom anestezijom ne diše samostalno. Umesto njega diše aparat čiji rad programira i nadzire anesteziolog. Osnovne životne funkcije tokom operacije su u rukama anesteziologa.

4. Anestezija se može vršiti pomoću intravenskog anestetika što je dovoljno i za kratkeoperacije. Ako operacija traje duže, anestezija se može produljiti uštrcavanjem anestetika u venu. Anestezija se može nastaviti primjenom anestetika u plinskom stanju pomoću maske ili intubacijom.

5. Šest do osam sati pre operacije ne sme da se jede i pije da bi se izbeglo povraćanje i aspiracija.

Viber

Autor: B.P.
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>