Svet

Region

Ovo je lista najboljih horora, svoje mesto našli su ovi vrhunski filmovi!

Horor je filmski žanr u kome su zastupljeni filmovi koji izazivaju strah, strepnju i užas kod gledalaca. Tematika je uglavnom vezana za smrt i mistične događaje, a u skoro svakom horor filmu središnji lik je negativac.

Ovo je lista najboljih horora, svoje mesto našli su ovi vrhunski filmovi! Foto: Svet Plus




Raniji horor filmovi su uglavnom bili zasnovani na gotičkoj literaturi sa čudovištima poput vampira, vukodlaka, fantoma, uglavnom su bili niskobudžetni, sa eksplicitnim scenama nasilja. Vremenom su se jasno se izdvajali podžanrovi horora i nastaju prvi kvalitetni i cenjeni filmovi.

Britanski "Gardijan", preciznije njihov filmski kritičar Piter Bredšo, sastavio je listu od 25 najstrašnijih filmova svih vremena.

Na prvom mestu našao se horor "Ne okreći se" sa Donaldom Saderlendom i Džuli Kristi iz 1973, drugi je "Rozmarina beba", treći "Isterivač đavola", dok su na četvrtoj i petoj poziciji "Psiho" i "Dead of night". "Isijavanje" je na osmom mestu, a tu su i ostvarenja "Kad jaganjci utihnu" (10), "Noć živih mrtvaca" (22), "Projekat veštica iz Blera" (22). Na listu je ušao i friški horor "Hereditary" (20).

 

Viber

Autor: B.P.
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>