Ostalo

Sme�no

Virdžinija Apgar – inovatorka testa za novorođenčad

Virdžinija Apgar (engl. Virginia Apgar; 7. jun 1909 - 7. avgust 1974) je bila inovatorka Apgar testa za novorođenčad. Specijalizovala je anesteziologiju i pedijatriju, a u svoje vreme, bila je vodeći anestiziolog i faktički osnivačneonatologije.

Virdžinija Apgar – inovatorka testa za novorođenčad Foto: youtube




Najširoj javnosti, a posebno roditeljima, poznata je po svojoj medicinskoj inovaciji - Apgar testu, kojim se značajno smanjila stopa mortaliteta kod novorođenčadi u svetu.

Želela je da postane hirurg, ali je usled obeshrabrivanja od strane dr. Alana Viplija odustala. Orijentisala se na anesteziologiju i već 1938. godine postaje direktorka novoformiranog odeljenja anesteziologije na klinici u Kolumbiji.

Virdžinija, 1949. godine, postaje redovna profesorka Kolumbijskog univerziteta, a 1953. počinje da primenjuje test, koji se praktikuje i danas i koji upravo po njoj nosi ime.

Objavila je više od 60 naučnih radova i veliki broj tekstova za dnevne i nedeljne novine u Sjedinjenim državama, pokušavajući mladim majkama da objasni pravilan način brige o bebama.

Smatrala je “da su žene slobodne, čim napuste matericu” i iz tog razloga nikada nije pristupala Ženskom pokretu ili organizacijama koje se bore za prava žena. Virdžinija nikada nije stupala u brak i nije imala dece.

Viber

Autor: B.P.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>