Zdravlje

Ljubav & Sex

Jagode usporavaju starenje i podstiču mršavljenje

Počela je sezona ukusnih jagoda, po mnogima omiljeno voće koje se kotira visoko na listi najzdravijih namirnica i možemo da ga jedemo sveže samo u ovo doba godine. Osim što su ukusne i mirisne, pozitivan uticaj jagoda na organizam je višestruk.

Jagode usporavaju starenje i podstiču mršavljenje Foto: Svet Plus
Doprinose sprečavanju ozbiljnih oboljenja kao što su dijabetes i kardiovskularne bolesti, ali takođe doprinose lepšem izgledu kože, noktiju i zuba.

Usporavaju starenje
Vitamin C koji se nalazi u jagodama neophodan je za proizvodnju kolagena, koji koži daje elastičnost i usporava pojavu bora. Elagična kiselina iz ovog voća sprečava uništavanje kolagena i pojavu upale kože, na taj način čuvajući svežinu lica.

Jačaju imunitet
Jagode se ubrajaju među pet voćki najbogatijih antioksidansima. Sadrže veći broj vitamina od pomorandže i limuna, ali i određene količine omega - 3 masnih kiselina.

Regulišu šećer
Imaju antiupalno i sedativno dejstvo, a istraživanja pokazuju da smanjuju nivo upalnog markera C reaktivnog proteina (CRP). Vlakna u jagodama mogu da spreče nastanak dijabetesa tipa 2, jer usporavaju apsorpciju glukoze u krv.

Podstiču mršavljenje
U 100 grama jagoda nalaze se samo 33 kalorije i čak 58 mg vitamina C, što je 98 odsto dnevnih potreba. Prepune su vlakana, a spoj nitrata potiče protok krvi i kiseonika u telu, što će ubrzati metabolizam i pomoći mu u mršavljenju.

Štite od zračenja
Rezultati istraživanja pokazali su da ekstrakt jagode može da doprinese zaštiti od ultraljubičastog zračenja, povećavajući otpornost kože.

Izbeljuju zube
Sveže jagode otklanjaju neželjenu obojenost naših zuba, jednostavno, žvakanjem nekoliko minuta. Zahvaljujući svojim sastojcima, čine zube beljim i otklanjaju mrlje na zubima.

Jačaju memoriju
Istraživanja pokazuju da antocijanini, koji se nalaze u ovom voću, jačaju kratkoročnu memoriju i poboljšavaju pamćenje ukoliko se unose nekoliko nedelja.

Viber

Autor: B.P.
Izvor: Svetplus.com


>