Svet

Region

Film Telma: Prosto će vas opčiniti! (VIDEO)

Ovaj čudni norveški film "Telma", reditelja Joachim Trier-a, prosto će vas opčiniti! Neobična struktura i tematika filma dotiču pitanja o feminizmu, seksualnosti, religiji i emotivnoj represiji kroz oči glavne junakinje Telme. Koliko život može biti nesrećan ako se vrši pritisak nad nama!?

Film Telma: Prosto će vas opčiniti! (VIDEO) Screenshoot / Youtube



Film "Telma" počinje kao san u kome devojčica i njen otac hodaju kroz šumu kako bi ulovili jelena. Umesto da očeva puška bude uperena ka plenu, on se okreće ka svojoj ćerci koja nije ni svesna da otac planira da je ubije. Nejasan i jeziv početak filma je samo uvertira u priču koja će se odmotati u poslednjem činu.

Priča prati Telmu, studentkinju biologije, koja potiče iz religiozne i konzervativne porodice. Dolazak u Oslo otvorio joj je vrata novog života u kome sama vodi računa o sebi. Roditelji je opsesivno po nekoliko puta dnevno zovu da provere da li je bila na predavanjima, da li je jela i ko su joj novi prijatelji na Facebook-u kako bi imali potpunu kontrolu nad njenim životom.

Ona  pati od osećaja krivice, zato što nije rekla roditeljima da je probala alkohol i da ima novu prijateljicu prema kojoj gaji osećanja, i doživljava napade koji podsećaju na epileptiče. Njena unutrašnja emotivna stanja počinju da se odražavaju na svet oko nje. Telma koja je zbunjena situacijom koja ju je zadesila i religioznim vaspitanjem koje je u sukobu sa njenim emocijama saznaje od lekara da je kao devojčica doživela nervni slom. Ona se ne seća šta se dogodilo ali njeni roditelji znaju ko je Telma.

Film ostavlja prostor da gledaoci preispitaju pojedine društvene norme koje nas oblikuju i pokazuje nam koliko život može biti nesrećan ako se nad nama vrši pritisak. Ovaj film će neke oduševiti dok će drugi možda ostati zbunjeni. Svakako niko neće biti ravnodušan!

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>