Zdravlje

Ljubav

Začin kurkuma treba dodavati svim jelima, a evo i zašto!

Prednosti kurkume su velike, ona je ustvari super začin i treba je dodavati svim jelima! Evo nekoliko benefita za zdravlje koje nam pruža ovaj zlatnožuti začin… 

Začin kurkuma treba dodavati svim jelima, a evo i zašto! Svet Plus



Kurkuma je biljna vrsta iz porodice đumbira od čijeg se korena biljke dobija istoimeni začin aromatičnog ljutkastog, blagog gorkog i smolastog ukusa. Sušena kurkuma razvija aromu narandže i đumbira, ljutog je, gorkog i mošusnog ukusa. Neizostavan je začin u brojnim indijskim jelima. Uz finu aromu, jelima daje i lepu zlatnožutu boju, a ima i više imena kao što su indijski šafran i žuti koren. 

Otkriveno je da kurkuma pomaže u borbi protiv upala gotovo jednako kao i protivupalni lekovi – bez ikakvih nuspojava.

Neurotrofni moždani faktor  je vrsta hormona rasta koja poboljšava funkcije mozga. Smanjene nivoa BDNF-a povezane su sa bolestima poput Alchajmerove. Konzumacija kurkume povećava nivo BDNF-a i poboljšava moždane funkcije. 

Srčane bolesti su ogroman uzrok smrti širom sveta, a kurkuma dokazano može preokrenuti proces bolesti. Endotelna disfunkcija (tanki sloj stanica što oblaže unutrašnjost krvnih i limfnih žila) je glavni uzrok bolesti srca, a kurkuma pomaže poboljšanje funkcije endotela. Istraživanja su otkrila da se kod pacijenata koji su podvrgnuti operaciji koronarne arterije, a dobili su kurkumin, smanjio rizik od srčanog infarkta za čak 65 posto. 

Sposobnost da izleči rak, korist je koja se povezuje uz raznu „superhranu“, ali kurkuma bi zaista mogla biti prava stvar. Otkriveno je da kurkumin doprinosi smrti kancerogenih ćelija, kao i smanjenju širenja bolesti. Kurkuma se takođe proučava kao i preventiva za rak, posebno za rak probavnog sistema, poput raka debelog creva. Istraživanje je otkrilo da 4 grama kurkumina dnevno tokom 30 dana može smanjiti količinu lezija debelog crijeva (koje se ponekad mogu pretvoriti u rak) za 40 posto. 

Kurkumin, sastojak kurkume, takođe je pokazao značajne rezultate u lečenju depresije. Istraživanje u kome su bolesnici uzeli kurkumin, zabežilo je značajno poboljšanje kod pacijenata. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>