Ostalo

Sme�no

S.P.L Sorensen: Danski hemičar, predstavio je PH kao način izražavanja kiselosti! (VIDEO)

S.P.L Sorensen: Danski hemičar, koji je predstavio je PH kao pogodan način izražavanja kiselosti! Industrijske laboratorije, a koje imaju za cilj da unaprede praktične industrijske procese, takođe mogu biti rodno mesto teorijskih koncepata. Takav je bio slučaj sa konceptom pH, koji je 1909. godine predstavio S.P.L Sorensen kao pogodan način izražavanja kiselosti - negativni logaritam.

S.P.L Sorensen: Danski hemičar, predstavio je PH kao način izražavanja kiselosti! (VIDEO) Screenshoot / Youtube



Sorensen koji je rođen 1868. godine, a preminuo1939. je držao doktorat sa Univerziteta u Kopenhagenu, rukovodio je hemijskim odeljenjem Laboratorije Carlsberg, podržao je istoimenu kompaniju piva, koja je bila jedna od najstarijih hemijskih industrija. U to vreme radio je na efektu koncentracije jona u analizi proteina. Sorensen je kasnije postao lider u primeni termodinamike u hemijskom proteinu, a u ovom radu mu je pomogla njegova supruga Margrethe Hoirup Sorensen.

Kontekst za uvođenje koncepta pH-a bio je spori prelazak sa starih testova promene boje za indikaciju stepena kiselosti ili bazičnosti na električne metode. U poslednjoj tehnici izmerena je struja generisana u elektrohemijskoj ćeliji jonima koji su migrirali na suprotno napunjene elektrode, koristeći veoma osetljiv (i osetljiv) galvanometar. Dok S.P.L Srensen nije razvio pH skalu, nije postojao široko prihvaćen način izražavanja koncentracije vodoničnih jona.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>