Ostalo

Smeno

Duhovi ili Sveta Trojica: Običaji i verovanja! (VIDEO)

SPC slavi praznik koji proslavlja Svetu Trojicu u spomen na silazak Duha Svetoga na apostole. Duhovi ili Sveta Trojica, običaji i verovanja! Ovaj veliki događaj se odigrao pedeseti dan posle Vaskrsenja Hristovog i praznik se uvek slavi pedesetog dana posle praznika Vaskrsa, pa zato uvek pada u nedelju. 

Duhovi ili Sveta Trojica: Običaji i verovanja! (VIDEO) Screenshoot / YoutubeNa veliki praznik Sveta Trojica, narod tradicionalno posećuje istoimene manastire i traži oprost grehova ili lek za bolesti. Čitava služba Pedesetnice, za koju je karakteristično to da je vrlo svečana i uzvišena, predstavlja razradu svakodnevne liturgijske pesme u čast Svete Trojice: "Videsmo Svetlost istinsku, "Primismo Duha Nebeskoga", "Nađosmo veru istinitu", "Klanjajući se nerazdeljivoj Trojici, jer nas je Ona spasla". U službama ovoga dana mnogo puta se peva i molitva Duhu Svetome: "Carju Nebesnij".

Dobro je, kako tvrde upućeni, iz manastira poneti osveštanu vodicu jer u narednih godinu dana obezbeđuje harmoniju u domu. Ovaj praznik naziva se i Duhovi, pošto predstavlja silazak Svetog duha na apostole.

Dva dana ranije, pre Duhova, na groblju se održavaju otvorene zadušnice. Veruje se da se u tom periodu “otvaraju” grobovi i da se može razgovarati sa mrtvima. Običaj je i da se na samoj humci poslužuje panaija za dušu pokojnika. U hramove se unosi sveža zelena trava i cveće. Posle svete liturgije služi se večernje, na kome se kleči i pletu venci od trave i cveća. Ti venci se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila. 

Verovanje kaže, da u periodu pre i posle ovog praznika vladaju moćne energije. Običaj je da se obilaze manastiri, što bi naročito trebalo da čine osobe koje traže oprost grehova ili lek za bolest, a ovaj praznik slave katolici, pravoslavci i mnoge druge hrišćanske crkve.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus


>