Zdravlje

Ljubav

Opadanje kose kod žena i razlozi za takvu pojavu!

Svaka treća žena pati od pojačanog opadanja kose i mit je da samo muškarcima preti ćelavost! Opadanje kose kod žena i razlozi za takvu pojavu! Šta je normalno, a šta preterano, kada se treba zabrinuti i kako opadanje sprečiti...?!

Opadanje kose kod žena i razlozi za takvu pojavu! Svet Plus



U proseku gubimo oko osamdeset vlasi kose dnevno ali ako primetite da gubite mnogo više od toga i da vam pritom kosa slabo raste, to je znak da se ipak trebate zabrinuti. Kad je reč o gubitku kose, postoje brojni razlozi, tako da može biti teško otkriti zašto je došlo do pojačanog opadanja kose, a samim tim teško je i sprečiti nešto čemu ne znamo pravu uzrok. 

Dakle znamo da je mit, da ćelavost preti samo muškarcima. Gubitak kose vrlo je čest problem kod žena, čak mnogo veći nego što to ljudi misle. Istraživanja pokazuju da će barem jedna od tri žene patiti od gubitka kose ili smanjenja volumena kose u nekom trenutku u životu. Znači, ako gubiš kosu, važno je da se ne izbezumiš od straha i panike, kosa će se oporaviti. 

Postoje različite vrste gubitka kose, reaktivno i genetski:

Postoji šansa da si genetski predisponirana za tanku kosu, što znači da možeš videti progresivno, postepeno smanjenje volumena kose. Doktor  Kingsley to ovako objašnjava:  

„U takvim slučajevima su određene folikule kose osetljive na muške hormone, a ta osetljivost uzrokuje postepeno smanjivanje folikula, pa one proizvode nešto finije i kraće dlake sa svakim ciklusom rasta kose.“

Reaktivno znači da je gubitak kose rezultat nekog „okidača“. Preterano dnevno gubljenje kose ne zavisi samo od genetske predispozicije, nego se javlja kao posledica unutrašnje neravnoteže ili uznemirenosti, kao što su nedostatak hranjivih tvari, jak stres, dijeta ili bolest.

Ovo su neki od uzročnika gubitka kose, informišite se o tome i preduzmite korake kako biste rešili i estetski i zdravstveni problem ukoliko ga imate:

- Hormonska neravnoteža 
- Stres
- Nedostatak gvožđa u organizmu
- Hipotireoza i hipertireoza
- Nedostatak vitamina B12 
- Drastičan gubitak težine, dijeta na primer
- Godine


Još nešto za kraj, konjski rep izgleda super, ali je stresan za koren kose. Izbegavajte frizure koje izazivaju "povlačenje" folikula kose. Takođe treba izbegavati teške kreme i serume za stajling jer mogu kosi dati nepotrebnu težinu. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>