Style

Ljubav & Sex

Narodna verovanja na današnji praznik: Srbila slavi Svetu braću Ćirila i Metodija

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetu braću Ćirila i Metodija, koji su širili hrišćansku veru i pismenost među Slovenima. Postoje narodna verovanja na današnji dan, pa bi valjalo ispoštovati ih.

Narodna verovanja na današnji praznik: Srbila slavi Svetu braću Ćirila i Metodija Foto: youtube
Ova dva brata rođena su u Solunu, u kući znamenitih i bogatih roditelja. Stariji brat Metodije proveo je kao oficir deset godina meᅣムu Slovenima (makedonskim) i tako naučio slovenski jezik.
Po povratku u Grčku zamonašio se, a malo posle toga pridružio mu se i mlađi brat Ćirilo (Konstantin). Kada je hazarski car Kagan tražio od cara Mihaila propovednike hrišćanstva, car mu je poslao braću Ćirila i Metodija. Oni su ubedili prvo Kagana, a zatim i mnogo naroda preveli u hrišćanstvo.

Po povratku u Carigrad sastavili su slovensku azbuku od 38 slova i počeli da prevode crkvene knjige sa grčkog na slovenski.
Na poziv kneza Rastislava otišli su u Moraviju da šire veru Hristovu, a umnožene crkvene knjige podelili su sveštenicima da uče omladinu.
Na papin poziv stigli su u Rim, gde se Ćirilo razboleo i umro 14. februara 869. godine.

Metodije se potom vratio u Moraviju i nastavio sa širenjem vere među Slovenima sve do upokojenja 6. aprila 885. godine.
Njegovo delo nastavili su njegovi učenici sa svetim Klimentom, kao episkopom na čelu. Prešli su Dunav i stigli na jug, u Makedoniju i tu produžili započeti posao braće Ćirila i Metodija.

Nazivaju se još i ravnoapostolnim svetiteljima. Što se tiče narodnih verovanja, danas je crveno slovo i ne valja prati veš, usisavati po kući, niti raditi bilo kakve teške poslove.

Viber

Autor: B.P.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>