Zdravlje

Ljubav

Ahilova ili hajdučka trava: Čudo od biljke!

Nazivaju je Kunica, Ahilova ili hajdučka trava, a kako god je zvali jedno je sigurno, ovo je čudo od biljke! Poznata je kao lek za zaceljivanje rana, popravljanje apetita, stomačnih tegoba, ginekoloških problema...

Ahilova ili hajdučka trava: Čudo od biljke! Screenshoot / Youtube



Hajdučka trava raste po livadama, pašnjacima, grmlju, šumskim obodima. Vezuje se za grčkog mitskog ratnika Ahila, koji je prema legendi nosio ovu biljku kada je kretao u vojne pohode i koristio za zaceljivanje rana kod vojnika. U našim krajevima dobila je ime hajdučka trava, po hajducima koji su je koristili u iste svrhe. 

Biljka u sebi sadži izovalerinske keiseline, salicilnu kiselinu, tanine, flavonoide, sterole, asparagin. Ona je dijaforetik (podstiče znojenje), adstrigens (deluje na površinsko skupljanje tkiva, isušuje, zaceljuje rane), antiflogistik (protiv upala svih sistema), koleritik (pospešuje rad jetre i podstiče lučenje žuči), emenagog (stimuliše i normalizuje menstrualni ciklus) i blag je aromatik.

Tamno plavo aromatično ulje dobijeno iz cvetova biljke koristi se kao antiinflamatorno sredstvo. Utrljava se u grudi kod prehlade i gripa. Listovi biljke sadrže materije koje podstiču zgrušavanje, tako da se sveži mogu upotrebljavati kod krvarenja iz nosa. 

Delovi biljke koji su iznad zemlje se korite kao gorki digestivni tonik, koji podstiče protok žuči i deluje kao diuretik. Odličan je tonik za krv, podstiče cirkulaciju, a koristi se i za snižavanje visokog krvnog pritiska. Veoma je koristan i kod poremećaja u menstrualnim ciklusima. Čaj je koristan kod bolova u stomaku, svih gastrointestinalnih poremećaja i krvarenja.

Čaj ove biljke upotrebljava se i kod lečenja hemoroida, kao protivupalno sredstvo, kod ženskih problema kao što su ciste na jajnicima, belo pranje, neredovne menstruacije... Spolja se koristi za zarastanje rana, a recept za čaj je sledeći:

Dve male kašike sušenog cveta i lista preliti sa dva decilitra vrele vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 10 minuta. Pije se protiv smetnji u bubrezima i jetri, kod želučanog i crevnog katara, čira na želucu i gastritisa i dr. Ulje od ove biljke se može koristiti kod upale hemoroida.

Odrasli: 1 šoljica ujutro i 1 šoljica čaja pred spavanje.
Deca: mala šoljica dnevno.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>