Ljubav

Style

Geni su najviše krivi: Šta nasleđujemo od oca, a šta od majke?

Na koga će beba ličiti postoji nekoliko varijanta, a stručnjaci kažu da je svako dete jedinstveno. Ipak, postoji nekoliko stvari za koje se zna da li ćemo ‚povući‘ na majku ili na oca.

Geni su najviše krivi: Šta nasleđujemo od oca, a šta od majke? Foto: Svet Plus




Velike uši nasleđuju se po muškoj liniji, pa ako je vaš otac imao takve, jako su male šanse da će ovaj "porodični brend" zaobići i vas. Za ćelavost, na primer, kriva je majka, odnosno njen otac ili braća. Ako vaš ujak nema kosu, mala je verovatnoća da ćete moći da se pohvalite frizurom. Genetičari tvrde da je majka "kriva" i ako imate jako veliki nožni palac, jer se on nasleđuje od majke.

Muška deca od majke nasleđuju samo jedan iks hromozom, bogat genima koji određuju fizički izgled, dok je očev iks hromozom siromašan takvim genima. Iako to nije pravilo, najčešće je tako, zbog čega i postoji narodno verovanje da sinovi uvek liče na majke. Što se tiče devojčica, one dobijaju po jedan iks hromozom od oba roditelja, pa imaju podjednake šanse da liče i na oca i na majku.

Ako jedan od roditelja ima kovrdžavu kosu, dete će 99% imati loknice. Osobine koje se prenose dominantnim genima su i rupica na bradi, široka i mekana ušna resica, spojene ili guste obrve, beli pramen kose koji najčešće imaju muškaraci, kao i sposobnost da se uvrne jezik.

Viber

Autor: B.P.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>