Ljubav

Style

Brak: Krizni periodi i kako ih prebroditi!

Brak je je jedan period života za koji se može reći da liči na razgovor isprekidan svađama. Kompromisi, komunikacija, međusobno poštovanje je ono što u braku mora postojati da bi opstao. Koji su to krizni periodi i kako ih prebroditi?!

Brak: Krizni periodi i kako ih prebroditi! Svet Plus



Nisu sve svađe u braku bezazlene, postoje i one koje ga bukvalno mogu privesti kraju. Brak nije srećan kraj, već tek početak zajedničkog putovanja kroz život. Ovo ne znači da srećan kraj ne postoji već da svoj brak morate negovati i ne smete zapostaviti svog parnera. Mnogi ljudi to rade, a toga nisu ni svesni, pa im se jednog dana vrati kao bumerang. Zapitaju se šta se dogodilo, kada je krenulo nizbrdo i najčešće pitanje: ZAŠTO? 

Neke stvari se i uz najbolju volju, jednostavno ne mogu ispraviti!

Prva godina braka je bukvalno prilagođavanje, posebno ako do sudbonosnog "DA" niste živeli zajedno, e onda kod nekih dolazi do "otrežnjenja". To znači da prioritet polako postaju zajednički računi ili da vam neke mane partnera koje niste ranije primećivali sada više smetaju. Sve ovo je normalno, i nešto što se uglavnom prebrodi. Možda je najbolje da pre braka, ipak neko vreme živite zajedno.

Treća i četvrta godina braka se može nazvati recimo "komfor zonom". Ušli ste u kolotečinu, sve više vremena provodite zajedno ali ispred tv-a, na telefonu, kompjuteru... Sve manje izlazite i gotovo da ne provodite kvalitetno vreme zajedno. Još ako imate i decu, izgubite se totalno u haosu. Ovu krizu možete prebroditi ali je bitno da sve vreme budete svesni opasnosti, da se ne uljuljkujete u sigurnost vašeg braka već da date sve od sebe da svoju ljubav držite živom. Uspećete ako postavite prioritete.

Interesantno je da se svi psiholozi i bračni terapeuti slažu da je sedma godina braka najkritičnija! Zašto je to tako? Stručnjaci kažu da je to samo napredni nivo one rutine koja se pojavila u 3-4. godini braka, odnosno ona na koju se nije odreagovalo adekvatno, pa se u sedmoj godini oba partnera u braku ponašaju bukvalno kao da su na auto-pilotu! Izgubili ste interesovanje jedno za drugo, a nepisano pravilo je da se tada partneri odlučuju za još jedno dete kako bi spasili brak. Greška! U tome uglavnom ne uspeju ukoliko nešto stvarno suštinski ne promene u svom odnosu. Neki čak i nastave da žive kao stranci.

Petnaesta godina braka je period kada su supružnici uglavnom preopterećeni obavezama. Žena je zatrpana dužnostima kod kuće i na poslu, brigom oko roditelja koji počinju da se razboljevaju, deca postaju starija i sve zahtevnija i u jednom trenutku kao da nestane ona ljubavno-seksualna spona između partnera. Funkcionišu po automatizmu, jednostavno odrađuju stvari i prestaju da privlače jedno drugo kao muškarac i žena. Rešenje je jednostavno, vaš brak neka vam uvek i bez obzira na sve bude PRIORITET!

Dvadeseta godina braka - termin koji je svima poznat! Kada muškarac počne da se plaši da je manje muževan pa sve vreme pokušava da dokaže sebi da nije tako ili žena koja i dalje traži potvrdu za svoju privlačnost. Kada sve ovo spojite rezultat je upravo kriza srednjih godina. I uopšte nije retkost da razvod usledi kada oba partnera posede. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>