Ostalo

Sme�no

40 dana od Uskrsa: Beograd slavi Spasovdan, ovo su običaji za praznik

Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili "Dan spasa" je hrišćanski praznik, koji se slavi 40 dana nakon Uskrsa i uvek pada u četvrtak. Za njega se vezuje veliki broj narodnih običaja, a praznuje se skoro isto tako živopisno kao i Đurđevdan.

40 dana od Uskrsa: Beograd slavi Spasovdan, ovo su običaji za praznik Foto: youtube




Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama, tokom koje će biti čitane tri molitve, danas će biti obeležena slava grada Beograda - Vaznesenje gospodnje, Spasovdan. Litija, koja počinje u 11.30, krenuće iz Ulice admirala Geprata ispred Vaznesenjske crkve, a ići će ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Terazijske česme, gde će biti čitana prva molitva.

Mladići i devojke bi trebalo da na ovaj dan uzberu što više cveća jer se veruje da je Spasovdan "dobar dan za gatanje". Potrebno je zamisliti dragu osobu i kidajući laticu po laticu polako izgovarati: "Voli me - ne voli me". Poslednji listić koji ostane krije ujedno i odgovor na to pitanje. U nekim krajevima Srbije, na Spasovdan muškarci se ne briju, žene se ne umivaju i deca ne kupaju. Ne spava se preko dana, da se ne bi dremalo preko cele godine.

Viber

Autor: B.P.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>