Zdravlje

Ljubav

Zablude o higijeni: Čistoća je pola zdravlja!

Zablude o higijeni kojima uništavate svoju lepotu! Od malena su nas učili: "Čistoća je pola zdravlja" i to je velika istina. Nije teško održavati higijenu ali smo skloni da povremeno neke stvari radimo potpuno pogrešno.

Zablude o higijeni: Čistoća je pola zdravlja! Svet Plus



Greške koje pravimo da li iz neznanja ili nemarnosti koštaju nas često i lepote i zdravlja, pa pogledajom gde to grešimo:


Sečenje noktiju

Nokat je izgrađen od ljuspica koje se slažu jedna na drugu poput pločica i kada sečemo nokat narušavamo njegovu strukturu. Nokat počinje da se ljušti i lomi. Ako su vam nokti baš dugi i želite da ih skratite, odsecite deo makazama, a ostalo isturpijajte do željene dužine. U ostalim sličajevima koristite samo turpiju.


Kašljanje i kijanje

Da li znate da prekrivanje rukom lice kada kašljemo i kijamo, pomažemo bacilima da se rašire po licu?! Rezultat može biti crvenilo, osip pa čak i druge neprijatne posledice. Ovo je posebno opasno kada su u pitanju zarazne bolesti, a trljanje očiju rukom može da dovede i do infekcije kapaka. Pokrijte usta papirnom maramicom za jednokratnu upotrebu, a ako je nemate kod sebe, pokrijte usta unutrašnjim delom lakta.


Šminkanje očiju

Olovke, a naročito četkica za ajlajner, sadrže bakterije koje mogu da izazovu infekciju ako pronađu put do sluznice oka. Pomešan sa suzama, ajlajner je idealna sredina za njihovo razmnožavanje. Ako želite da istaknete donji kapak, koristite senku za oči i uvek je stavljajte na određenoj udaljenosti od linije rasta donjih trepavica.


Tušitanje

Naša koža je naseljena korisnim bakterijama koje nas štite od infekcija i održavaju prirodnu vlažnost. Svakodnevno korišćenje gela za tuširanje uklanja ovu zaštitnu barijeru. Naše telo postaje podložno bolestima, a koža suva što može dovesti do ekcema. Svakodnevno korišćenje gela i spauna potrebno je samo na rukama, pazusima i ispod pojasa. Ostale delove tela perite gelom na svaka dva dana.


Pranje zuba

Mnogo paste na četkici čini da dlačice samo klize preko zuba umesto da ih stvarno čiste, što veoma smanjuje kvalitet pranja. Preporučena količina paste za zube jeste kuglica veličine zrna graška za odrasle, a za decu kuglica veličine zrna pirinča.


Nega kose

Balzam za kosu je guste strukture zbog silikona i drugih sastojaka koje sadrži, a čija je svrha da učine kosu glatkom i sjajnom. Ako koristite previše balzama, kosa će vam se brže prljati. Suviše proizvoda na temenu zatvara pore, što dovodi do povećanog lučenja masnoće i sporijeg rasta kose. Optimalna količina balzama je veličine novčića, a stavljajte ga samo na suve i procvetale krajeve, nikako na koren kose.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>