Ostalo

Sme�no

Opevana je u pesmi, a da li znate kakvu tajnu krije poznata srpska planina?

Planina ima 39 jezera, 100 većih izvora i 25 većih reka. Smatra se jednom od najbogatijih područja Evrope, ali u svom tom bogatstvu krije i jednu veliku tajnu.

Opevana je u pesmi, a da li znate kakvu tajnu krije poznata srpska planina? Foto: youtube




Bačena u senku Zlatibora i Kopaonika, Šar planina ostala je nedokučiva turistima. Predstavlja visok južni obod Srbije, prostirući se, u dužini od 85 km, u južnom delu Kosova, ali i severozapadnom delu Republike Makedonije i vrlo malom delu istočne Albanije. Ova prelepa planina osim toga što je nacionalni park (proglašena 1993. godine), ona krije i veliku tajnu.

Jedan korisnik društvenih mreža tvrdi da je na srpskoj planini nastala neverovatna slika. Kako je napisao, planinu je slikao iz profila, odnosno rotiranu za 90 stepeni. Na fotografiji deluje kao da Šar planina skriva ljudski lik u sebi.

Šar Planina je najveća kompaktna površina u Evropi, pokrivena pašnjacima. Na ovom području se nalazi 45 crkava i manastira podignutih u periodu od XII do XVI veka. U Nacionalnom parku živi 147 vrsta dnevnih leptira, 45 vrsta vodozemaca i gmizavaca, oko 200 vrsta ptica i 32 vrste sisara, što ga čini jednim od faunistički najbogatijih područja Evrope. Opevana je i u narodnoj pesmi „Navali se Šar planina“.

 

Viber

Autor: B.P.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>