Svet

Region

Kratki film o ubijanju: Mračno i nasilno! (VIDEO)

"Kratki film o ubijanju", mračno i nasilno! Film za koji je Kišlovski 1988. godine dobio nagradu žirija u Kanu. Bavi se problematikom ubistva i smrtne kazne kroz priču glavnog junaka, dvadesetogodišnjeg Jaceka.

Kratki film o ubijanju: Mračno i nasilno! (VIDEO) Screenshoot Youtube



Jacek je besperspektivni lutalica koji, bez ikakvog vidljivog motiva, brutalno ubija nepoznatog vozača taksija. Biva uhvaćen i osuđen na smrt. Za advokata mu je dodeljen mladi Pijotr Balicki, koji kroz svoje prvo vatreno krštenje preispituje i svoj cinični stav prema sudstvu i pravnom poretku uopšte.

Film je osvojio i Evropsku filmsku nagradu na prvoj dodeli 1988. godine. Izazvao je mnoge kontroverze pa je pokrenuo zahtev za ukidanje smrtne kazne. Neki od kritičara tvrde da se radi o izuzetnom remek delu evropske kinematografije obzirom na savršenost filmske celine u odnosu na prostor i vreme u kom se priča odvija. Takođe je hvaljena i impresivna fotografija Slavomira Idzijaka, koji je koristio preko 600 različitih filtera da bi još naglasio mračan ton filma.

"Kratki film o ubijanju", snimljen je kao segment Kšištofovog Dekaloga inspirisanog sa 10 biblijskih zapovesti, nastalog u produkciji poljske televizije.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>