Ostalo

Sme�no

Najlepša imena za devojčice i njihova značenja!

Za svakog roditelja je izazov dati ime svom detetu i sve više njih želi da ime bude kratko, zvučno i internacionalno. Najlepša imena za devojčice i njihova značenja!

Najlepša imena za devojčice i njihova značenja! Svet Plus



Pored internacionalnih imena tu su i ona tradicionalna koja nikada ne izlaze iz mode, pa ako uskoro postajete roditelji male princeze pogledajte neka od najlepših imena i simboliku koju ta imena nose.


Nađa

Lepo i zvučno ime, slovensko - arapskog porekla. U slovenskoj varijanti smatra se dominantno ruskim imenom. Skraćeno od Nadežda što znači - nada. U arapskoj verziji se pak vezuje za ime "Nadiyya" - velikodušna i plemenita.


Ana

Najpopularnije svetsko ime bez sumnje, a pripada grupi imena čije je poreklo biblisko. Dobrota, milosrđe, svetlost, savremenost... Verovanje kaže da će sve devojčice sa ovim imenom biti lepe, posebne, pametne. Poreklo imena Ana je od imena Hanna, iz starohebrejskog jezika. 


Dunja

Veoma popularno i često ime kod nas. Potiče iz persijskog i označava lepotu i zdravlje. Takođe ime Dunja prisutno je i u grčkoj mitologiji i simbolizuje ljubav, sreću, pamet, plodnost. Asocira na nežnu žensku prirodu i lako se izgovara.


Lena

Smatra se da ovo ime ustvari vodi poreklo od grčkog imena Elena, a koje opet potiče od Helena, pa je Lena ustvari moderna verzija svojih preteča. Značenje ovg imena jeste: ona koja je sjajna i blistava. Kod nas se ime Lena povezuje i sa starinskom varijantom : Lenka ili skraćenom verzijom, nadimkom od - Milena, pa čak i Jelena. 





Zoja

Sve popularnije ime kod nas, a smatra se grčkim imenom koje označava život. Ovo ime ima i bogatu istoriju. Zoja je bila vizantijska carica, ćerka Konstantina VIII, živela je i vladala u 11. veku.


Anđela

Nežno žensko ime koje potiče od grčke reči "angelos", a znači anđeo, glasnik, vesnik. Za devojčice sa ovim imenom se veruje da su blagoslovene i da imaju anđeosku lepotu i dobrotu. 


Dina

Ime arapskog porekla, a značenje ovog imena je slično kao kada se nekome obraćamo od milja, tepamo mu. Simbolično ono se dovodi u vezu sa dugotrajnim kišama i plodnošću.


Katarina

Ime čije značenje nije baš u potpunosti razjašnjeno ali ono što se zna jeste da potiče iz grčkog jezika od imena Haikaterine. Najptihvaćenije je tumačenje po kojem ovo ime znači katarzu u smislu čistote emocija.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>