Ostalo

Sme�no

Ne pamtite snove i žao vam je zbog toga?! Uzimajte ovaj vitamin!

Ne pamtite snove i žao vam je zbog toga?! Uzimajte ovaj vitamin i setićete se svih snova, tako bar naučnici tvrde!

Ne pamtite snove i žao vam je zbog toga?! Uzimajte ovaj vitamin! Svet PlusDešava vam se da se probudite sa osećanjem da ste sanjali nešto lepo i živopisno ali se ujutru toga ne možete setiti jasno. Naučnici tvde da su otkrili koji to vitamin pomaže da se snovi ne zaborave. U jednom članku koji je objavljen u časopisu "Perceptual and Motor Skills", naučnici su objavili da su sanjari koji su uzimali visoke doze vitamina B6 pre odlaska u krevet svoje snove bolje zapamtili.

U istraživanju univerziteta u Adelajdu učestvovalo je 100 ljudi. Pola njih je pre spavanja dobilo 240 mg vitamina B6 pet dana zaredom, a pola placebo. Nijedna grupa nije bila upoznata sa time šta tačno uzima.

Autor studije psiholog Denholm Aspi kaže:

"Učesnici obogaćeni vitaminima rekli su posle da su njihovi snovi bili jasniji i pamtljiviji i da se sećanje nije gubilo kako je dan odmicao. Vitamin B6 nije uticao na živopisnost, bizarnost ili boju njihovih snova niti je uticao na druge aspekte njihovih spavačkih navika."

On dodaje da se radi o malom uzorku ispitanika ali da rezultati jasno pokazuju da se grupa koja je uzimala vitamin B6 bolje seća svojih snova od onih koji su dobijali placebo. Denholm Aspi tvrdi da prosečna osoba provede šest godina života sanjajući, što znači da bismo mogli da ih produktivnije iskoristimo ako naučimo da ih kontrolišemo i razumemo.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>