Ostalo

Sme�no

Crtani filmovi - nekad i sad: Zašto današnja deca ne znaju za Volta Diznija?

Televizija dominira životom dece kako u urbanim tako i seoskim sredinama, te je postala snažan faktor socijalizacije.

Crtani filmovi - nekad i sad: Zašto današnja deca ne znaju za Volta Diznija? Foto: youtube




Nekad su crtani filmovi ukazivali na prave vrednosti. Kada govorimo o dečijem programu kod televizijskih stanica, su malo zastupljeni. Konkretno, crtani filmovi koji se najčešće emituju na TV kanalima i koje deca najviše prate najčešće dolaze iz drugih zemalja širom sveta i puni su nasilja, magije i tuča, dok su nekad crtaći ukazivali na neke od najvećih ljudskih vrednosti. Ukazivali su na dobrotu, poštenje, na to da treba da budemo dobri.

Odavno su sa televizijskog programa izbačeni crtani filmovi poput Pčelice Maje, Korni kornjače, Eustahija Brzića, Baltazara, Štrumfova, viteza Koje, Duška Dugouška, i mnogi drugi crtani likovi koji su godinama zabavljali decu i ukazivali im, u manjoj ili većoj meri, kako treba da se ponašaju i da je lepo biti lepo vaspitan. Zamenili su ih nasilni crtani filmovi sa grubim zvukovima i agresivnim bojama. Najpoznatiji su ipak crtani filmovi kao što su "Pinokio", "Pepeljuga", "Snežana i sedam patuljaka", "Aladin", "Bambi", "Alisa u zemlji čuda". Njegovi crtani filmovi obeležili su detinjstva mnogih od nas. Ipak, vremena su se promenila, pa su sada došli crtani filmovi kao što su "Sunđer Bob kockalone", "Pepa prase", "Maša i meda".

Danas se glavni junaci samo tuku, a natprirodna snaga je ono što ih karakteriše. Filmovi su agresivni i šematizovani, a drugačiji pristup ne postoji.

Viber

Autor: B.P.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>