Ostalo

Sme�no

Studio znanja: Da li negde u univerzumu postoji život sličan našem?!

U ovonedeljnoj emisiji "Studio znanja" pogledajte istraživanje na pitanje da li negde u univerzumu postoji život sličan našem?! 

Studio znanja: Da li negde u univerzumu postoji život sličan našem?! Promo



Statistika kaže da je veća šansa da nekoliko puta jedna osoba dobije na igrama na sreću, nego da među oko 100 milijardi planeta u našoj Galaksiji nema života sem nas. U ovonedeljnom „Studiju znanja“ su zato istražili verovatnoću da negde u univerzumu postoji život sličan našem. 

"Gde su svi?!", glasi čuveni Fermijev paradoks, koji nam govori mnogo o tome da je izvesno da naučnici slute da život van Zemlje postoji ali da od njega još nema opipljivog traga ni glasa. Da li i kakav život van Zemlje može postojati? U „Studiju znanja“ na ovu temu govoriće: profesor dr Tijana Prodanović, astrofizičar sa Departmana za fiziku Univerziteta u Novom Sadu, profesor dr Peđa Janjaćković, astrobiolog, sa Biološkog fakulteta u Beogradu i dr Milan Stojanović, astrofizičar, iz Astronomske opservatorije Beograd. 

Šta nam kažu nova istraživanja? Kako bi mogao da izgleda život van Zemlje? Koje sve teorije zavera postoje u vezi sa tim i zašto? Kako bi izgledao susret sa našim svemirskim komšijama? Sve to upitaćemo profesora dr Anđelku Kovačević, šefa Katedre za astronomiju Matematičkog fakulteta u Beogradu. 

Vanzemaljci su najčešće predstavljani kao mali zeleni. Zašto je to tako? Kako su izgrađeni u ljudskoj mašti? Predrasude o njihovom izgledu raširene su najviše usled uticaja filma. Kako i zašto, upitaćemo Radoslava Zelenovića, nekada dugogodišnjeg direktora Kinoteke, danas upravnika Audio-vizuelnog Arhiva i Centra za digitalizaciju SANU. 

I ove nedelje biće muzike, a lajtmotiv je svemir. Muzički gosti su mladi muzičari iz Pozorišta na Terazijama, pevačica Tatjana Matejić i gitarista Vojin Nenadović.

Publika dolazi iz Astronomske opservatorije Beograd i oni znaju gde da gledaju u svojoj potrazi za vanzemaljcima, otkriće to i gledaocima. Pratite „Studio znanja“. 

Urednik serijala “Studio znanja”: Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović Kovačević
Kovoditelj: Ivana Milenković
Reditelj: Darko Kamarit
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>