Ostalo

Smeno

Johan Karl Fridrih Gaus veliki matematičar rođen na današnji dan 1777. godine! (VIDEO)

Johan Karl Fridrih Gaus veliki matematičar rođen na današnji dan 1777. godine u siromašnoj radničkoj porodici u Braunšvajgu, u Nemačkoj. Njegova majka bila je nepismena i nikad nije zabeležila tačan datum njegovog rođenja, ali je Gaus, kao čudo od deteta, još od malena privrženo matematici, uspeo da pomoću određenih podataka sam izračuna kog datuma je došao na svet.

Johan Karl Fridrih Gaus veliki matematičar rođen na današnji dan 1777. godine! (VIDEO) Screenshoot YoutubeKarl Fridrih Gaus je matematiku nazivao "Kraljica nauke", zavoleo je još kao dečak i posvetio joj ceo svoj život. Ostao je zapamćen kao jedan od naučnika koji su najviše doprineli njenom razvoju. Talenat koji je imao nije prošao nezapaženo ali njegova porodica je bila u teškoj materijalnoj situaciji, pa je rano napustio svoj dom i otišao na univerzitet. Imao je podršku vojvode od Braunšvajga, koji je novčano pomagao njegovo školovanje i naučno usavršavanje.

Na univerzitetu 1796. godine Johan Karl Fridrih Gaus došao do zadivljujućeg otkrića, konstruisao je pravilan poligon sa sedamnaest stranica. Ponosan zbog svog dostignuća, tog dana je počeo da vodi dnevnik u kojem je beležio svoja značajna otkrića, uključujući i ono da je svaki prirodan broj zbir najviše tri trougaona broja. Mada je sadržao svega devetnaest stranica, taj dokument ostaje dragoceno svedočanstvo matematičke istorije.Doktorirao je 1799. godine, svojom teorijom da svaka algebarska jednačina ima bar jedno rešenje. U knjizi „Pitanja o aritmetici", koja se smatra jednim od najznačajnijih dela na polju matematike, Gaus je dokazao kako je moguće konstruisati mnogougao pomoću lenjira i šestara. Te iste godine njegovo istraživanje obeležilo je otkriće koje mu donelo afirmaciju i priznanja, a samim tim i podstrek za dalja istraživanja.

Neke od svojih najbriljantnijih ideja Gaus je izneo na skromnih dvadeset stranica dnevnika ali ih nikada nije objavio jer njegova averzija prema objavljivanju učinila je da svet zamalo nikad ne sazna za neka od njegovih najvećih otkrića.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>