Zdravlje

Ljubav & Sex

Terapija muzikom! Pevanje i sviranje leči depresiju!

Terapija muzikom! Pevanje i sviranje leči depresiju! Naučnici tvrde da muzika i pevanje ubrzavaju razvoj moždanih funkcija kod dece i pomažu u borbi protiv depresije.

Terapija muzikom! Pevanje i sviranje leči depresiju! Svet PlusMuzičko obrazovanje ubrzava razvoj mozga kod male dece, posebno u područjima koja su odgovorna za obradu zvuka, razvoj govora, percepciju govora i veštine čitanja, navedeno je u studiji naučnika Univerziteta u Kaliforniji. 

Lečenje tokom kojeg se sluša i svira, predstavlja efikasan tretman za probleme mentalnog zdravlja. Istraživanja pokazuju da dodavanje muzičke terapije u lečenje poboljšava društveno funkcionisanje osoba sa šizofrenijom. Terapija muzikom pokazala se efikasnom i kao samostalni tretman za smanjenje depresije i hroničnih bolova.

Početni rezultati studije, objavljeni u naučnim časopisima, pružili su dokaz o prednostima takvog obrazovanja u vreme kada su mnoge škole izbacile ili smanjile muzički i umetnički program. Studija je pokazala da muzička nastava ubrzava sazrevanje slušnog puta u mozgu i povećava njegovu efikasnost.

U toku istraživanja, naučnici iz oblasti neurologije pratili su razvoj mozga i ponašanje u grupi od 37 mališana iz siromašnijih četvrti Los Anđelesa. Deca uče da sviraju instrumente, kao što je violina, u ansamblima i grupama i vežbaju do sedam sati nedeljno.

Naučnici su uporedili decu-muzičare sa vršnjacima koji treniraju fudbal i onima koji nemaju dodatne programe. U toku dve godine, otkriveno je da čulo sluha dece u muzičkom programu sazreva brže nego kod ostalih.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>