Region

Svet

Porodica se oprašta od Bokija Miloševića: Putuj, voljeni Boki!

Porodica se oprašta od Bokija Miloševića: "Putuj, voljeni Boki!" Poznati srpski klarinetista preminuo je pre dve večeri u bolnici u Beogradu u 87. godini.

Porodica se oprašta od Bokija Miloševića: Putuj, voljeni Boki! Screenshoot / RTS



Na društvenoj mreži uz porodičnu fotografiju Gordana Bokijeva ćerka, koja već skoro dve decenije sa porodicom živi u Americi, napisala je:

"Za mnoge si bio umetnik, za nas "samo" naš tata. Putuj, moj Božidare. Ljubi te ćera tvoja."

Božidar Boki Milošević je rođen 1931. u Prokuplju, a muzikom je počeo da se bavi u posleratnim godinama, kada je prvo sam učio da svira. Novinarima je pričao:

"Odlazeći često u Leskovac kod rođaka po majci, slušao sam taj melos, veoma jedinstven i specifičan, i tako zavoleo klarinet i zvuk koji njime proizvodim. Svirao sam na početku oko šest godina violinu, a od 1947. se ne razdvajam od klarineta. Ako istinski želite da naučite da svirate, za jedan instrument potrebna su dva života."

Slavni klarinetista biće sahranjen u četvrtak  u 14.30 časova u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Apel sa tom molbom je juče predsedniku Srbije uputio i Bokijev sin dr. Milan Milošević:

"Molim Vas i nadam se da ćete omogućiti da se moj otac sahrani u Aleji zaslužnih građana Srbije! Takođe, sa nadom da će mu to posthumno priznanje biti podareno od Vas, a u ime Srbije i naroda kome je posvetio ceo svoj život."

Boki je svojevremeno govorio da je rođen zahvaljujući jednoj krađi :

"Moja majka Vidosava je Leskovčanka i bila je udata za izvesnog gospodina Petrovića. Bili su imućni i imali svoju radnju. Mafijaška organizacija je i tada, tridesetih godina 20. veka, imala svoju podružnicu u Leskovcu i opljačkala je njihovu radnju. Njen muž doživi moždani udar i umre. Majka se ponovo udala u Prokuplju, za mog oca Krstu. Eto, da nije bilo te krađe, ne bi bilo ni mene."

Milošević je Titu i Jovanki svirao skoro 30 godina. Vojnim avionom leteo je na Brione, bezbroj puta nastupao u Karađorđevu, a kad bi diplomate otišle, Tito bi mu prišao s rečima: 

"Druže Miloševiću, hoćemo li sad nešto za našu dušu?" 

Od Tita je i dobio Orden rada sa srebrnim vencem za izuzetne doprinose u širenju muzičke kulture.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>