Zdravlje

Ljubav

Dijeta da ali za koju se odlučiti?! Predstavljamo vam Atkinsonovu dijetu!

Dijeta da ali za koju se odlučiti?! Predstavljamo vam Atkinsonovu dijetu i neke važne detalje iz orginalne Atkinsove knjige ''Atkins For Life''.

Dijeta da ali za koju se odlučiti?! Predstavljamo vam Atkinsonovu dijetu! Svet Plus



Faza privikavanja traje jednu do dve nedelje, a unos ugljenih hidrata na dan je 20 grama. Možete jesti sve vrste mesa:  govedina, teletina, svinjetina, divljac, riba cak i slaninu (u manjim kolicinama).  Produkti sa nitratom, nitritom i secerom (gotovi produkti) se ne smeju nikako koristiti. Piletina je dozvoljena, čak i sa kožicom, kao i svi morski plodovi (dagnje samo 110 grama dnevno). Jaja, meko kuvana, tvrdo kuvana, sa svim začinima mogu se konzumirati.

Dozvoljeni su svi tvrdi sirevi (sto masnije to manje UH) mekani sirevi za mazanje, mozarela, tofu, svajcarski sirevi, chedder... Svi začini pod uslovom da u njima nema šećera. Zatim: maslinovo, vinovo, orahovo, susamovo, suncokretovo, repicino ulje, maslac, majonez, (slatka pavlaka ili kajmak 3 kašike dnevno) plus ne treba skidati masnoću sa mesa.

Od pića sve ono što nema ugljenih hidrata i kalorija.

Dnevno se sme izabrati 3 porcije od sledećeg:

paprika 125 grama 
krastavac 125 grama 
crvene rotkvice 100 grama 
paradajz 150 grama 
zelena salata 100 grama 
pečurke 75 grama 
mladi luk 100 grama 
masline 125 grama 
celer 125 grama 

Umesto salate možete jesti nešto sa ovog spiska:

Artičoke 125 grama 
Šparoge 125 grama 
Patlidžan 75 grama 
Brokoli 75 grama 
Kupus 100 grama 
Karfiol 100 grama 
Tikvice100 grama 
List od maslacka 60 grama 
Bamija 100 grama 
Luk 150 grama 
Bundeva 100 grama 
Spanać 30 grama 
Mladi luk 40 grama 


Svakog dana možete pojesti 10-20 maslina, pola malog avokada,  2-3 kašike taze isceđenog soka od limuna ili limete. Šećer nikakav osim saharina 3 cajne kašike dnevno. Kafu je najbolje izbaciti ali ukoliko to ne možete onda je svedite na dve dnevno.

Ovo je bila faza privikavanja i u njoj garantuju 4-8 kg manje za dve nedelje.  

U fazi mrsavljenja sme se jesti više ugljenih hidrata tako sto se svake nedelje dodaje po 5 grama.
Prva nedelje 25 grama, druga nedelja 30 grama i tako dalje. U fazi mršavljenja trebalo bi jesti 40 i 60 grama ugljenih hidrata ali sve to zavisi od vašeg organizma, pa ako primetite da slabije mršavite onda smanjite UH. U ovoj fazi se sme konzumirati više salate i drugog povrća, sireva, orašastog voća, bobičastog takođe, pa čak i suvog vina 125 ml ili 185 ml svetlog piva, 30 ml. viskija po danu. 

Faza mršavljenja, odnosno kada ostane još od 2 do 5 kg do željene težine je gotova i prelazi se na fino usavršavanje. U toj fazi mozete konzumirati voće (ali naći tabelu sa UH vrednostima) hleb za celim zrnom,  svo povrće i pasulj, sočivo i slično. Kažu da se sme konzumirati od 45 do 100 grama ugljenjih hidrata ali da svako za sebe mora da pronađe granicu.

U fazi održavanje konzumira se hrana onako kako je naučeno u prve tri faze.
Zabranjeno: brašno, soja, svi sećeri, svi slatkiši, sve grickalice, prezle, hleb, testenina, voće!

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>