Zdravlje

Ljubav

Uzroci iritirajućeg bola u nogama!

Jedan od češćih zdravstvenih problem na koji se sve više i više ljudi žali je bol u nogama. Uzroci iritirajućeg bola u nogama!

Uzroci iritirajućeg bola u nogama! Svet Plus



Bol u nogama može biti užasno iritirajuća jer utiče na svakodnevni život i dnevne aktivnosti, sprečava vas da se bavite sportom, a često može dovesti do ozbiljnih posledica po zdravlje. Postoji mnogo uzroka koji mogu da dovedu do bolova u nogama, a samo neki od njih su povreda, nategnuti mišić, nepravilno držanje, nedostatak kalcijuma, slaba gustina kostiju...

Osteomijelitis je upala kostiju, pogađa zglobove i praćena je jakim bolovima. Lečenje je hirurško, a uspeh lečenja zavisi o pravovremenom postavljanju dijagnoze. Ako se posumnja na ovu bolest mora se započeti sa visokim dozama antibiotika.

Bolest periferijalnih arterija, vodi do sužavanja krvnih žila zbog oslabljenog prolaska krvi u noge. Mogući su krvni ugrušci koji dodatno onemogućuju krvotok i uzrokuju bol. Preuranjeno zadebljanje arterija u rukama i nogama javlja se kod mnogih pacijenata čak mlađih od 55 godina.

Periferna neuropatija je upala perifernih živaca. Oštećenje ponekad nastupa kao komplikacija nekog dugotrajnog poremećaja:  dijabetesa, alkoholizma, nedostatka vitamina ili tumora. Jednako tako, mogući su mnogi drugi uzroci oštećenja: prekomerna doza određenih lekova, izloženost određenim hemikalijama (živa, arsen ili olovo). Ova bolest se ne može direktno izlečiti lekovima ili operacijom. Ukoliko se utvrdi da je uzrok oštećenja živca neki drugi poremećaj, temeljnije lečenje osnovnog oboljenja bi trebalo usporiti ili zaustaviti napredovanje periferne neuropatije. Ako su u pitanju toksične hemikalije, trebala bi se sprečiti izloženost, na primer promena radnog mesta.

Išijas se odnosi na najduži živac u ljudskom telu koji je debljine palca. Sastavljen je od pet manjih živaca i rasprostire se od donjeg dela kičme, sve do stopala. Bilo šta što na njega stvara pritisak ili ga iritira može vam uzrokovati bol. Ona započinje u donjem delu leđa i širi se, a može biti prisutna u potkolenici ili listuu, gde je najizraženija. Tu su poteškoće sa savijanjem noge u kolenu, a bol se čak može javiti i u drugoj nozi. Išijas mogu pratiti blagi bolovi, koji se mogu držati pod kontrolom uzimanjem analgetika, zatim utrnulost ali i izuzetno jaki bolovi koji vas mogu vezati za krevet danima.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>