Zdravlje

Ljubav & Sex

Da li su zdraviji biljni ili proteini iz mesa?

Da li su zdraviji biljni ili proteini iz mesa? Sada znamo rezultate!

Da li su zdraviji biljni ili proteini iz mesa? Svet PlusNovo istraživanje američkih i francuskih naučnika pokazalo je da su biljni izvori proteina mnogo zdraviji za srce od onih iz mesa, piše časopis „International Journal of Epidemiology“. Studija naučnika sa kalifornijskog Univerziteta Loma Linda i državnog Instituta za agronomska istraživanja u Parizu pokazala je da su osobe koje su jele veću količinu mesa bile podložnije opasnosti od obolevanja od srčanih bolesti ali taj je rizik bio znatno manji kod onih koji su većinu belančevina crpili iz biljnih izvora poput mahunarki i koštunjavog voća. 

Prikupili su podatke od 81.000 ispitanika i zaključili da su osobe u čijoj je prehrani prevladavalo meso za 60 posto bile podložnije riziku od razvoja srčanih bolesti u odnosu na osobe u čijoj su prehrani prevladavale veganske belančevine. Kod njih je taj rizik bio manji za 40 posto.

Autor studije Gari Frejzer sa univerziteta Loma Linda već dugo veruje da koštunjavo voće i mahunarke u prehrani štite organizam od razvoja srčanih bolesti, a ova je studija njegovu pretpostavku potvrdila. 

Vegetarijanstvo uglavnom odnosi na način prehrane, dok veganstvo predstavlja životni stil. Ni vegani ni vegetarijanci ne konzumiraju meso, ali jedu mleko, jaja i med, a vegani iz prehrane isključuju sve namirnice životinjskog porekla. 

Gari veruje da će prvi rezultati istraživanja podstaknuti dalje studije o tome na koji način esencijalne aminokiseline iz proteina životinjskog porekla doprinose povećanju rizika od srčanih bolesti, ali i od povišenoga krvnog pritiska, gojaznosti i povećanog nivoa masnoća u krvi.

Da bi se dobile sve esencijalne aminokiseline, bitno je da se kombinuju žitarice i mahunarke jer tek zajedno daju sve potrebne aminokiseline, a primer toga su pirinač i grašak.

Studija o zdravstvenoj dobrobiti (rađena prošle godine) pet različitih tipova prehrane pokazala je da su vegani u 42 posto slučaja manje podložni obolevanju od srčanih bolesti od onih koji konzumiraju manje voća i povrća.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>