Ostalo

Sme�no

Običaji za Uskrs: Žašto treba ljusku ofarbanih jaja dobro izmrviti! (VIDEO)

Ovo su neki običaji za Uskrs! Evo zašto treba ljusku ofarbanih jaja dobro izmrviti!

Običaji za Uskrs: Žašto treba ljusku ofarbanih jaja dobro izmrviti! (VIDEO) Screenshoot Youtube



Za Uskrs treba ustati rano ujutru, a ne otići na spavanje pre ponoći. Ukoliko bi se otišlo na spavanje pre ponoći, to bi značilo da će do narednog Uskrsa osoba da bude pospana i nesklona poslu. Ujutro se treba umiti vodom u kojoj su preko noći odstajali drenak, zdravac, bosiljak i crveno jaje, to obezbeđuje dobro zdravlje. 

Decu protrljajte crvenim jajetom po obrazima, da budu zdrava i rumena, a ljusku ofarbanih jaja treba dobro smrviti da veštice u njima ne bi mogle da se prevoze preko vode. 

Na ovaj dan svi ukućani treba da dobiju nešto novo od odeće i obuće. Za odlazak u crkvu i svečani ručak oblači se najlepša odeća. Kad se dođe iz crkve kući, svi se ukućani međusobno pozdravljaju vaskršnjim pozdravom i ljube. Domaćin pali sveću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane i naglas čita „Oče naš“. Na stolu stoji ukrašena činija sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim svi ukućani, i tada počinje tucanje. 

Veruje se da su u sedmici od Uskrsa do Tomine nedelje vrata raja otvorena i da duše svih koji u tim danima umru idu pravo u raj. 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>