Ostalo

Sme�no

Maja Andželou: Google obeležava rođenje Maje Andželou! (VIDEO)

Maja Andželou: Google obeležava rođenje Maje Andželou! Rođena kao Margaret Eni Džonson (4. april 1928 - 28. maj 2014), bila je afroamerička spisateljica, pesnikinja, plesačica, glumica i pevačica...

Maja Andželou: Google obeležava rođenje Maje Andželou! (VIDEO) Screenshoot Youtube




Maja Andželou, rođena kao Margaret Eni Džonson (4. april 1928 - 28. maj 2014), bila je afroamerička spisateljica, pesnikinja, plesačica, glumica i pevačica. Objavila je sedam autobiografija, tri knjige eseja i nekoliko knjiga poezije. Pisala je pozorišne komade, te filmske i TV scenarije. Dobitnica je brojnih književnih nagrada. Prva od sedam autobiografija, pod naslovom "Znam zašto ptica u kavezu peva" (1969), u kojoj piše o svom životu do sedamnaeste godine, proslavila je Maju Andželou širom sveta.

Odrasla je uz baku u Arkanzasu, a kao osmogodišnjakinju silovao ju je majčin ljubavnik, o čemu je pisala u svojim knjigama. Kada je otkrila porodici šta se desilo, majčin ljubavnik je ubijen.

"Mislila sam da ga je moj glas ubio, i da je bolje da ćutim. Jednostavno, prestala sam da pričam. Bila sam nema pet godina, ali sam čitala neprestano”, napisala je Andželouova, koja je kasnije bila i pevačica, plesačica, glumica, a bavila se i prostitucijom pre nego što je započela književnu karijeru.



Njena knjiga “Znam zašto ptica u kavezu peva” bila je dve godine na američkoj listi bestselera.

Napisala je više od 30 knjiga, među kojima su “Just Give Me a Cool Drink of Water 'fore I Diiie” (1971), “And Still I Rise” (1978), “Now Sheba Sings the Song” (1987), “I Shall Not Be Moved” (1990).

Bila je istaknuta aktivistkinja za građanska prava, a družila se sa Malkomom Iksom, Nelsonom Mandelom i Martinom Luterom Kingom...

Krajem 60-ih napisala je TV seriju “Black, Blues, Black”, a postala je i prva Afroamerikanka na osnovu čijeg je dela nastao neki igrani film - “Džordžija, Džordžija” 1972.

Ona je postala pesnikinja i spisateljica nakon serije različitih zanimanja kojima se bavila kao mlađa punoletnica, uključujući i rad u spremanju brze hrane, seksualni rad, ples i performans u noćnim klubovima, rad u operi Pordži i Bes, koordinisanje Južnjačke hrišćanske konferencije, novinarstvo u Egiptu i Gani tokom procesa dekolonizacije Afrike. Bila je glumica, spisateljica, rediteljka i producentkinja mnogih predstava, filmova i televizijskih programa.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>