Ostalo

Sme�no

Dilema oko farbanja jaja: Farbati ih na Veliki četvrtak ili Veliki petak?! (VIDEO)

Mnoge domaćice imaju neki svoj ritual oko bojenja jaja za Uskrs ali postoji i dilema oko dana kada se to zaista treba raditi. Farbati ih na Veliki četvrtak ili Veliki petak?!

Dilema oko farbanja jaja: Farbati ih na Veliki četvrtak ili Veliki petak?! (VIDEO) Svet Plus



Ne možete mnogo pogrešiti jer etnolog i antropolog Vesna Marjanović kaže da se jaja mogu farbati od Velikog četvrtka do Velike subote. U nekim krajevima naše zemlje smatra se da jaja treba da se farbaju na Veliki četvrtak ili Veliki subotu, a da je Veliki petak dan kada ne treba ništa da se radi i da se provede u molitvi.

Crkva je prihvatila bojenje jaja još u 12. veku a kod nas ta praksa se javlja u 16. veku. Jaja bojena crvenom bojom su starijeg porekla nego ova današnja šarena i prema arheološkim izvorima, pominju se u zagrobnim kultovima kod starih evropskih naroda još od 4. veka nove ere.

Postoje različiti nazivi za prvo obojeno jaje u kući, a ovo su neka od njih u zavisnosti gde se živi: čuvar, čuvara, čuvarkuća, čuvarak (Vojvodina), krstaš (Peć),  strašnik (Prizren), izmamak (okolina Leskovca), čoban (Čajnič). Kako god je nazivali, čuva se pored ikone do sledećeg Uskrsa. Veruje se da pucanje kore na jajetu simbolizuje Hristovo uskrsnuće, ali i buđenje prirode.

Evo još jedne ideje kako možete našarati jaja za ovaj najradosniji praznik:


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>