Ostalo

Sme�no

Džon Harison: Google slavi Džona Harisona! (VIDEO)

Džon Harison: Google slavi Džona Harisona, engleskog stolara i časovničara koji je izmislio morski hronometar!

Džon Harison: Google slavi Džona Harisona! (VIDEO) Screenshoot Youtube



John Harison bio je samozaposleni engleski stolar i časovničar koji je izmislio morski hronometar, dugo tražen uređaj za rešavanje problema izračunavanja geografske dužine na moru. Njegovo rešenje je revolucioniralo plovidbom i značajno povećalo sigurnost putovanja na daljinu. Problem koji je on rešio smatrao se tako značajnim nakon katastrofalne mornaričke katastrofe iz 1707. godine da je britanski parlament ponudio finansijske nagrade do 20.000 funti (što je danas ekvivalentno 2.89 milijuna funti) u skladu sa Zakonom o dužini iz 1714. godine . Harison je došao na 39. mesto u javnoj anketi BBC -a od 100 najvećih Britanaca 2002. godine.

Harison je izrađivao i popravljao satove u slobodno vreme, a legenda kaže da je kao šestogodišnji dečak bio bolestan od velikih boginja i baš tada je dobio na poklon sat te je proveo sate u krevetu slušajući ga i proučavajući njegove pokretne delove. 

Harison je izgradio svoj prvi dugoročni sat 1713. godine, u svojoj 20. godini. Mehanizam je u potpunosti napravljen od drveta, što je bio prirodni izbor materijala. Tri od Harrisonovih ranih drvenih satova preživele su: prva (1713) je u kolekciji Vorshipful of Clockmakers , koja je ranije bila smeštena u Guildhallu u Londonu, a od 2015. godine prikazana u Muzeju nauke . Drugi (1715) je takođe u Muzeju nauke u Londonu, a treći (1717) nalazi se u Nostelovoj priori u Jorkširu i nosi oznaku "John Harrison Barrov". Primer Nostela, u sobi ovog čuvenog doma, ima viktorijanski spoljni kutak, koji je pomalo obezbeđen sa malim staklenim prozorima na svakoj strani pokreta, tako da se drveni radovi mogu pregledati.

Harrison je bio čovek sa mnogo veština i on ih je koristio da bi sistematski poboljšao performanse klatna. Izmislio je klatno gridirona, koji se sastojao od izmenjivih medeninih i željeznih štapova sastavljenih tako da se termički ekspanzije i kontrakcije u suštini poništavaju. Još jedan primer njegovog inventivnog genija bio je skakanje iz skakavaca - kontrolni uređaj za korak po korak oslobađanje pokretne snage sata. Razvijena iz sidra, skoro je bila bez trenja, ne zahteva podmazivanje jer su palete napravljene od drveta. Ovo je bila važna prednost u vreme kada su maziva i njihova degradacija slabo razjašnjena.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>