Sme�no

Ostalo

Aprilililili! Kako je nastao 1. april Dan šale!

Aprilililili! Kako je nastao 1. april dan šale! Cilj današnjeg dana je pre svega osmeh!

Aprilililili! Kako je nastao 1. april Dan šale! Svet PlusNe postoji baš tačan odgovor na pitanje kako je nastao dan šale ali evo nekih zanimljivih teorija o tome:

* Šale koje su se dešavale 1. aprila datiraju iz vremena drevnog Rima. Smatra se da su Rimljani i Kelti praznovali festival šala u vreme prolećne ravnodnevnice koja se događa blizu Dana šale. Postoji i drevni rimski mit koji govori o bogu Plutonu i njegovoj otmici Proserpine, boginje žita i žetve. Proserpinina majka je mogla samo da čuje glas svoje ćerke i uzalud je za njom tragala po ogromnim prostranstvima podzemnog sveta. Ovo se takođe, kao i kod slučaja Isusa, smatralo uzaludnim poslom.


* Rimljani i Hindusi su slavili Novu godinu odmah nakon prolećne ravnodnevnice, koja pada 20. ili 21. marta. U srednjem veku, veći deo Evrope je slavio 25. mart, praznik Blagovesti, kao početak praznovanja Nove godine. Slavlje bi trajalo nedelju dana, sve do 1. aprila. Papa Gregor XII je 1582. godine naredio poštovanje gregorijanskog kalendara, po kome se Nova godina proslavlja 1. januara. Narod nikada nije bio sklon prihvatanju novih pravila u svakodnevnom životu, mnogi su odbili da se povinuju kalendaru pape Gregora i nastavili da slave Novu godinu oko 1. aprila. Oni koji su prihvatili novi kalendar, tog dana su zbijali šale na račun „neobaveštenih“, ismevajući njihova zastarela slavlja.

* Poreklo ovog internacionalno priznatog dana datira još od biblijskih dana, kada se istorija čovečanstva po prvi put zapisivala. Ova teorija ističe da se praznik šale slavi od kada je Noje, prvi put pustio golubicu da proveri da li se voda od velike poplave povukla. Da je to bio prvi april potvrđeno je i u Hebrejskoj Bibliji, kao i u 71. suri Kurana. Još jedna teorija kaže da je Isus poslat od strane Pontija Pilata do Iroda i nazad baš na ovaj dan. Ovaj put je često nazivan i kao uzaludan posao, odnosno kao smicalica. Pa se zbog toga smatra da se taj dan od tada računa kao Dan šale.* Jedna od teorija povezana je sa britanskim kraljem iz XIII veka. Ovaj kralj bi svaki put kojim bi prošao, proglašavao javnim dobrom. Jednom je, 1. aprila, planirao da prođe kroz deo grada Notingemšira. Kada su čuli planove kralja, građani su odlučili da mu ne dozvole da uđe u grad. Kralj je zato toga poslao vojsku, kako bi kaznio neposlušne građane ali kada je vojska stigla, ceo grad se upustio u budalaste aktivnosti, kao što je davljenje ribe na suvom. Kada je čuo kako su se ponašali stanovnici ovog grada, kralj je proglasio grad suviše glupim za bilo kakvu kaznu.

I na kraju ono što je važno da znate, smicalice i šale dozvoljene samo do dvanaest sati popodne.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>