Ostalo

Sme�no

Zapanjujuća tehnologija! Lice kriminalca videće se iz mozga žrtve?!

Zapanjujuća tehnologija! Lice kriminalca videće se iz mozga žrtve. Naučnici su ovoga puta šokirali sve svojim novim otkrićem.

Zapanjujuća tehnologija! Lice kriminalca videće se iz mozga žrtve?! Svet Plus



Naučnici su koristili naprednu tehnologiju za skeniranje mozga i uspeli da pročitaju umove i sklope slike ljudskih lica iz stvarnih misaonih procesa subjekta. Naime, ovom opremom se može čitati ljudski um. 

Kada se ovaj princip dodatno poboljša, označiće kraj policijskih E-fit slika i CCTV-a jer će borci protiv kriminalamoći da vobiju pravo lice kriminalca, direktno iz mozga žrtve.

Ova tehnoligija, otvara nove mogućnosti, a razvili su je neuronaučnici na Univerzitetu u Torontu. Rekonstruisali su sliku onoga što ljudi zapažaju na osnovu njihove moždane aktivnosti prikupljene EEG monitorima. 

Vodeći istraživač Den Nemrodov kaže da,  kada vidimo nešto, naš mozak stvara mentalnu percepciju, što je ustvari mentalni utisak toga. Oni su uspeli da uhvate ovu percepciju korišćenjem EEG-a, kako bi dobili direktnu ilustraciju onoga šta se dešava u mozgu tokom tog procesa i dodaje:

"Ono što je zaista uzbudljivo jeste to što ne radimo rekonstrukciju kvadrata i triuglova, već stvarnih slika lica osoba, a to podrazumeva dosta sitnih vizuelnih detalja. Činjenica da možemo da rekonstruišemo ono što neko vizuelno doživljava, na osnovu njihove aktivnosti mozga, otvara mnogo mogućnosti. To otkriva subjektivni sadržaj našeg uma i pruža način da pristupimo, istražimo i podelimo sadržaj iz naše perspektive, sećanja i mašte."

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>