Ostalo

Sme�no

Džordž Pibodi: Google slavi Džordža Pibodija! (VIDEO)

Džordž Pibodi: Google slavi Džordža Pibodija! Bio je Amerikanac-Britanski finansijer, koji se široko smatra kao "otac moderne filantropije".

Džordž Pibodi: Google slavi Džordža Pibodija! (VIDEO) Screenshoot Youtube



Rođen u siromašnoj porodici u Masačusetsu, Peabodi je započeo posao u suvoj robi i kasnije u bankarstvu. Godine 1837. preselio se u London, potom glavno mesto svetskih finansija, gde je postao najpoznatiji američki bankar i pomogao uspostavljanju međunarodnih kredita mlade zemlje. Pošto nije imao svog sina kome će ostaviti svoj posao, Peabodi je 1854. godine preuzeo Juniusa Spencera Morgana kao partnera, a njihova zajednički posao je postao "J.P. Morgan & Co" nakon penzionisanja Peabodia 1864. godine. 

U svojoj starosti, Peabodi je osvajao svetski priznanje za svoju filantropiju. On je osnovao Trust Peabodi u Britaniji i Institut Peabodi i George Peabodi Librari u Baltimoru, i bio je odgovoran za mnoge druge dobrotvorne inicijative. Zbog svoje velikodušnosti, dobio je zlatnu medalju Kongresa i napravio Freeman Citi of London, među mnogim drugim odlikama. 

Peabodi je rođen 1795. godine što je tada bio Južni Danvers (sada Peabodi), Masačusets. Njegova porodica imala je predatnike Puritan u državi. Kao jedno od sedmoro dece u siromašnoj porodici, Džordž je tokom detinjstva pretrpeo neke nedostatke i mogao je samo nekoliko godina pohađati školu.

1816. godine preselio se u Baltimor, gde je krenuo u karijeru i živeo narednih 20 godina. Uspostavio je svoju rezidenciju i ured u starom Henri Fite House-u, i postao biznismen i finansijer.

Peabodi je prvi put posetio Englesku 1827. godine, pokušavajući da koristi svoju firmu i agenciju za prodaju američkih državnih obveznica, kako bi državama omogućio prikupljanje kapitala za različite programe "unutrašnjih poboljšanja" (uglavnom transportne infrastrukture, kao što su putevi, pruge, dokovi i kanali). Tokom sledeće decenije Peabodi je napravio još četiri transatlantska putovanja, počevši od 1835. godine i uspostavljanjem filijale u Liverpoolu. Kasnije je osnovao bankarsku firmu "George Peabodi & Compani" (kasnije stilizovan kao J.S. Morgan & Co.) u Londonu. 1837. godine, stalno nastanjen u Londonu, gdje je i živeo do kraja svog života.

Peabodi je umro u Londonu 4. novembra 1869. godine, u 74-oj godini, u kući svog prijatelja Sir Curtisa Lampson. Na zahtev dekana Vestminstera i uz odobrenje kraljice Viktorije, Peabodi je dobio sahranu i privremenu grobnicu u zapadminsterskoj opatiji.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>