Ostalo

Sme�no

Danas je dan broja PI ! (VIDEO)

Danas je dan broja PI! Širom sveta ljubitelji matematike ga proslavljaju! Pi  je matematička konstanta,  široko primenjivana u matematici  i fizici.

Danas je dan broja PI ! (VIDEO) Screenshoot Youtube



Matematička konstanta PI je poznata i kao Ludolfov broj, a njena približna vrdnost je  3,14159 i definiše se kao odnos obima i prečnika kruga. Oznaka za broj pi potiče od grčke reči perimetar. U matematiku ju je uveo Vilijam Džouns 1707. godine, a popularizovao ju je Leonard Ojler 1737. god.

U sledu decimala broja PI ne uočava se nikakva pravilnost, barem do sada nije zabeležena. Čini se da se decimale nižu bez ikakvog reda i logike. 

Pi je iracionalan broj, što znači da se njegova vrednost ne može izraziti preko razlomaka. Pi je takođe transcendentan broj, što znači da ga nije moguće izraziti korišćenjem konačnog broja celih brojeva uz četiri osnovne računske operacije  i korenovanja.

U istoriju je PI ušao u starom Egiptu. Najraniji zapisi broja PI su pronađeni na svicima papirusa koji su nastali oko 1650. godine pre nove ere.

Negde oko 200. godine pre nove ere, Arhimed je našao da je vrednost PI 22/7. Zato je drugi datum koji se obeležava kao praznik broja pi  22. jul, što je popularna približna vrednost ovog iracionalnog broja.  

Praznik broja pi je prvi put proslavljen 1988, a od tada je  svake godine sve popularniji. Osim niza obrazovnih stranica na internetu koje se bave činjenicama u vezi s brojem pi i proslave njegova dana, postoje i mnogi entuzijasti koji se trude da upamte  što više njegovih decimala.

Datumi posvećeni broju Pi  proslavljaju se na razne načine. Amerikanci i svi drugi koji govore engleski najčešće prave okrugle pite (jer se engleska reč pita – pie – izgovara isto kao i ovaj broj), ali kao i svi ostali naširoko raspravljaju i o značaju broja Pi.

Pi se pojavljuje u formulama koje se tiču geometrijskih slika i tela koje sadrže oblik kruga ili elipse. U njih spadaju valjak, kupa i lopta.

Interesantno je, da je Albert Ajnštajn rođen 1879. godine 14.marta, baš na Dan broja Pi. Mnogi ljudi ga smatraju misterioznim.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>