Ostalo

Sme�no

Sir William Henry Perkin: Godišnjica rođenja hemičara, tvorca ljubičaste boje i parfema!

Sir William Henry Perkin: Godišnjica rođenja hemičara, tvorca ljubičaste boje i parfema! Rođen je 12. marta 1838. godine, a preminuo 14. jula 1907. godine.

Sir William Henry Perkin: Godišnjica rođenja hemičara, tvorca ljubičaste boje i parfema! Screenshoot Youtube



Sir William Henry Perkin, bio je britanski hemičar i preduzetnik, najpoznatiji po njegovom slučajnom otkriću prve anlinske boje. Iako nije uspeo da sintetiše kinin za lečenje malarije, postao je uspešan u oblasti boja nakon njegovog prvog otkrića u dobi od 18 godina. 

Perkin je osnovao fabriku za industrijsko proizvodnju boje, a profesor poslovne istorije na Univerzitetu u Leedsu, Lee Blaszczyk, kaže:

"Postavljanjem osnove za industriju sintetičkih organskih hemikalija, Perkin je pomogao da revolucioniše svet mode".

Villiam Perkin je rođen u istočnom kraju Londona, najmlađem od sedmoro dece Džordža Perkina, uspešnog stolara. Njegova majka, Sarah, bila je škotskog porekla i preselila se u Istočni London kao dete. Kada je imao 14 godina, Perkin je pohađao Gradsku školu u Londonu, gde ga je učio Thomas Hall, koji je negovao svoj naučni talenat i ohrabrio ga da nastavi karijeru u hemiji. 

Godine 1853. godine, sa 15 godina, Perkin je ušao na Kraljevski koledž hemije u Londonu (sada deo Imperijalnog koledža u Londonu), gdje je počeo studije pod avgustom Vilhelm von Hofmann. U ovom trenutku, hemija je i dalje primitivna: mada su otkriveni glavni elementi, a tehnike za analizu proporcija elemenata u mnogim jedinjenjima su bile na mestu, ipak je bio teži predlog da se odredi raspored elemenata u jedinjenjima. Hofmann je objavio hipotezu o tome kako bi bilo moguće sintetizirati kinin, skupu prirodnu supstancu koja je mnogo potrebnija za lečenje malarij. Pošto je postao jedan od Hofmanovih asistenata, Perkin je započeo niz eksperimenata kako bi pokušao da postigne ovaj cilj. 

Tokom uskršnjeg godišnjeg odmora 1856. godine, dok je Hofmann boravio u njegovom rodnom istočnom kraju, Perkin je izvodio neke dodatne eksperimente u gruboj laboratoriji u svom stanu na gornjem spratu kuće u ulici Cable Street u istočnom Londonu. Upravo ovde je napravio njegovo veliko slučajno otkriće: taj anilin se delimično može pretvoriti u grubu smešu koja je, kada se ekstrahuje alkoholom, proizvela supstancu sa intenzivnom ljubičastom bojom. Perkin, koji je imao interesovanje za slikarstvo i fotografiju, odmah je postao entuzijastičan u vezi sa ovim rezultatom i sproveo dalja istraživanja sa svojim prijateljem Arturom i njegovim bratom Tomasom. Pošto ovi eksperimenti nisu bili deo rada na kininu koji je dodeljen Perkinu, trio ih je izvodio u kolibi u Perkinovoj bašti da bi ih čuvao od Hofmana. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>