Zdravlje

Ljubav

Navike kojima bukvalno uništavate zdravlje!

Sigurni ste da dovoljno brinete o svom zdravlju ali mnoge stvari od trenutka kada ustanete iz kreveta do trenutka kada ponovo legnete, radite nesvesno ali konstantno. Ovo su navike kojima bukvalno uništavate svoje zdravlje.

Navike kojima bukvalno uništavate zdravlje! Svet Plus




Prvo što uradite kada ustanete je ispijanje kafe

Kofein može da pomogne metabolizmu da se ujutro aktivira, smanjuje rizik od nastanka dijabetesa, čak može da smanji šanse za prevremenu smrt. Ali, to ne znači da je kafa prva stvar koju bi trebalo da unesete u želudac kada se probudite. Organizam je posle buđenja dehidriran, s`obzirom na to da za vreme spavanja ne unosimo hranu i vodu. Međutim, kafa ima svojstvo diuretika, tako da samo pogoršava dehidrataciju, naročito zimi, kada grejanje isuši vazduh u zatvorenim prostorijama. Pre kafe, popijte makar čašu vode.


Zatrpavate sebe obavezama

Ova navika može da ima toksično dejstvo na organizam i nakon nekog vremena dovede do takozvanog sagorevanja. Ako želite da izbegnete hroničan stres, naučite zato da kažete „ne“ obavezama i pozivima na izlazak. Umesto toga, izdvojite određeno vreme za odmor. Prekovremeni rad ako je ikako moguće svedite na minimum.


Koristite Google za rešavanje zdravstvenih problema

Ovako nešto vrlo je opasno, obzirom na to da može da prouzrokuje odlaganje postavljanja dijagnoze i primene tretmana.


Ne vodite računa o dentalnoj higijeni

Jedna od najvećih grešaka koju možete da napravite jeste da držite četkicu za zube na otvorenom jer svako povlačenje vode na WC šolji uzrokuje širenje fekalnih bakterija, od kojih neke završavaju na četkici, ističe Kris Kamer, osnivač Američke akademije za oralno sistemsko zdravlje. Nikako ne bi trebalo deliti četkicu sa drugom osobom jer se na taj način šire različiti tipovi bakterija i virusa.


Jedete u hodu

Posezanje za sendvičem za vreme rada u kancelariji možda vam se može učiniti kao pobeda na polju multitaskinga, ali verovatno niste svesni da ovakav način ishrane može da prouzrokuje niz problema sa varenjem. Ako jedete prevoše brzo i pod stresom, osim problema sa varenjem, može da dođe i do gojaznosti.


Ne spavate dovoljno

Nedovoljna količina sna može da prouzrokuje niz zdravstvenih problema poput hipertenzije, dijabetesa, depresije, srčanih bolesti, gojaznosti i upalnih procesa koji oštećuju vaša tkiva. Mozak takođe trpi, pa je rezultat slabija koncentracija, lošije performanse i promenljivo raspoloženje. 


Nesvesno unosite šećer u organizam

Jedna od najgorih stvari koje možete da uradite sebi zato jeste nesvesno unošenje prekomerne količine šećera. Šećer većinom dolazi iz prerađene hrane, poput kečapa, jogurta sa smanjenim procentom masnoća, pahuljica za doručak... Pažljivo čitajte deklaracije na proizvodima, a ako baš imate želju za slatkišima, bilo dobro da uzmete nezaslađeni  grčki jogurt sa malo meda.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>