Svet

Region

Prenos dodele filmskih nagrada Oskar na RTS-u!

Prenos dodele filmskih nagrada Oskar, počinje u 02.00h, u noći između nedelje, 04. marta i ponedeljka, 05. marta, na Prvom programu RTS-a.

Prenos dodele filmskih nagrada Oskar na RTS-u! Svet Plus



Domaćin jubilarne 90. dodele nagrada Američke filmske akademije Oskar biće, kao i prethodne godine, čuveni tv voditelj, Džimi Kimel. Najviše nominacija, čak trinaest, ima film Giljerma del Tora "Oblik vode", osam "Denkerk", Kristofera Nolana, a "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju" , reditelja Martina Mekdone - sedam. 

Pored "Oblika vode" koji je očigledan favorit ove godine u nekoliko kategorija, trebalo bi istaći i nominaciju za glavnu mušku ulogu – Garija Oldmana u ulozi Vinstona Čerčila u filmu "Najmračniji čas", kao i Fransis Makdormand za glavnu žensku ulogu u filmu "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju", koji je otvorio ovogodišnji FEST. 

Prenos će kao i prethodne dve godine simultano prevoditi Mirko Jakovljević, vrsni poznavalac filma i veliki profesionalac koji je radio za FEST i OEBS. Tokom prenosa, s obzirom na činjenicu da je reč o jubileju fenomena koji traje već 90 godina, podsećaćemo se filmova koji su osvajali Oskare u prethodnim jubilarnim dodelama jedne od najznačajnijih filmskih nagrada na svetu. 

Povodom predstojeće 90. dodele Oskara, RTS je za svoje gledaoce pripremio prigodan program koji će započeti mađarskim filmom "O telu i duši" (On Body and Soul, 2017), nominovanim za najbolji film van engleskog govornog područja. 

Film "O telu i duši" biće emitovan neposredno pre prenosa same ceremonije dodele Oskara, u nedelju, 04. marta u 00.10h na Prvom programu RTS-a. Ova neobična ljubavna priča smeštena je u lokalnu klanicu u Budimpešti u kojoj zaposleni radno vreme provode između hladnokrvne ravnodušnosti i crnog humora. Film prati poetičnu ljubavnu priču, o dvoje usamljenih ljudi, muškarcu i ženi koji žele ali ne uspevaju da komuniciraju, osim u snu koji dele, u kome se ona pojavljuje kao košuta a on kao jelen.

U ponedeljak, 05. marta na Drugom programu RTS-a emitovaće se skraćena verzija dodele Oskara, u 21.40h, a odmah zatim sledi dobitnik Oskara za najbolji film 2016. godine "Pod lupom".

Film "Pod lupom" dobio je Oskare za najbolji film i za najbolji originalni scenario, a imao je još četiri nominacije: za režiju, najbolje sporedne muške i ženske uloge i za montažu. Film o razotkrivanju pedofilije u okviru katoličke crkve temelji se na istinitom događaju iz 2002. godine kada su novinari lista Boston Globe-a razotkrili najveću pedofilsku aferu u bostonskoj nadbiskupiji, što je izazvalo šok u celoj Americi. Dugogodišnja istraga novinara otkrila je višedecenijska zataškivanja na najvišim nivoima verskog, pravnog i državnog sistema. Oni su započeli talas revolucija širom sveta.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>