Ostalo

Smeno

Psi vole da jedu ljudsku hranu ali postoji povrće koje je za njih otrovno!

Psi vole da jedu ljudsku hranu ali postoji povrće koje je za njih otrovno, pa zato pre nego što psu pružite nešto sa vašeg tanjira jer vas gleda tužnim okicama, dobro razmislite.

Psi vole da jedu ljudsku hranu ali postoji povrće koje je za njih otrovno! Svet PlusPostoji mnogo vrsta voća i povrća koje vaši psi mogu jesti bez straha da će im to naškoditi, postoji neko voće i povrće koje može biti otrovno kada se pojede. 

Semenke voća

Ovo uključuje sve semenke počevši od višanja, šljiva, kajsija, pa do nektarina. Osim očigledne opasnosti od gušenja, semenke mogu izazvati digestivnu opstrukciju, a sadrže i cijanid. Srčani udar je moguć u roku od dva dana ukoliko se problem ne reši. Simptomi trovanja cijanidom uključuju raširene zenice, hiperventilaciju, šok, povraćanje, srčanu aritmiju i iritaciju kože. Ukoliko sumnjate na to da je vaš pas pojeo bilo koju od ovih toksičnih vrsta hrane, pozovite veterinara bez čekanja. Takođe, imajte u vidu da je ovo samo nekoliko najčešćih biljaka sa kojima psi imaju problema, ali da je lista mnogo duža.


Beli i crni luk

Postoje sporenja oko belog luka. Kada se koristi u izuzetno malim količinama, beli luk može biti dobar za vašeg psa jer se smatra prirodnim antibiotikom. Sa druge strane, ukoliko pas unese beli ili crni luk u većim količinama, može biti izazvana anemija i uznemiren stomak zbog uništenja crvenih krvnih ćelija. Simptomi su ubrzani rad srca, slabost, letargija, povraćanje, dijareja, krv u urinu.


Paradajz

Paradajz sadrži štetni alkaloid koji se zove atropin i koji može izazvati ozbiljne probleme. Zeleni ili nedovoljno zreo paradajz ima manje toksina, ali i dalje može iziritirati stomak. Simptomi uključuju drhtanje, napade i aritmiju.


Grožđe

Grožđe može izazvati otkazivanje bubrega u roku od samo 24 sata nakon što je pojedeno. Simptomi uključuju povraćanje, gubitak apetita, dijareju, abdominalne bolove, smanjenu urinaciju i problem sa kretanjem. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>