Zdravlje

Ljubav & Sex

Na koji način se telo brani?! Zašto plačemo, štucamo, ježimo se...?

Telo nas brani od mikroba, bola, vlage. Neki od načina odbrane su neugodni, neki prijati. Na koji način se telo brani?! Zašto plačemo, štucamo, ježimo se...?

Na koji način se telo brani?! Zašto plačemo, štucamo, ježimo se...? Svet PlusPlakanje: 

Suze nam služe i kao štit kada strano telo dođe u kontakt sa očima. Međutim, one nam služe i kao emotivna odbrana. Naučnici veruju da plačemo, jer telo pokušava da nam skrene pažnju od bola koji nas obavija.


Smežurana koža: 

Ovo se događa kada se telo susretne s povećanom vlažnosti, ono pretpostavlja da će okolina biti klizava. Koža se smežura kako bi bilo lakše uhvatiti se za glatke površine. Pametno, zar ne?


Gubitak pamćenja: 

Često se dogodi da ljudi nakon traume izgube sećanja. Naš mozak automatski će hteti da obriše sećanje kako ne bismo patili.


Ježimo se: 

Ježimo se kako bismo redukovali toplinu koju gubimo kroz pore naše kože, kako bi bilo lakše da se zagrejemo u hladnim uslovima.


Mioklonički trzaj:

Sigurno znate onaj osećaj kada ležite u krevetu, taman počnete da tonete u san i odjednom se stresete kao da vas je udarila struja? Ovaj ludi fenomen je rezultat usporavanja disanja i usporavanja pulsa. Neverovatno je da naše telo te znakove tumači kao najavu skore smrti, pa vas pokušava spasiti tako što će vas protresti!


Rastezanje:

Zašto se rastežemo nakon buđenja? Naše telo to instinktivno radi kako bi nas pripremilo na sve fizičke aktivnosti dana koji je pred nama, kako bi se poboljšala cirkulacija, a i naše raspoloženje.


Štucanje:

Kada jedemo prebrzo, ili kada gutamo velike komade hrane, ili kada se jednostavno prejedemo, iritiramo naš pneumogastrični živac. Ta iritacija rezultira štucavicom.


Kijanje:

Najčešće kijamo kada se nazalni putevi napune alergenima, mikrobima, prašinom. To se naše telo rešava smeća.


Zevanje:

Jeste li znali da je glavni zadatak zevanja da ohladi mozak kada se pregreje ili kada previše radi?

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>