Lepota

Ljubav

Koje vrste strija postoje i kako one nastaju!

Strije su oduvek bile noćna mora svake žene. Koje vrste strija postoje i kako one nastaju, pogledajte u tekstu koji sledi.

Koje vrste strija postoje i kako one nastaju! Svet Plus



Strije mogu nastati u toku puberteta, trudnoće ili u slučaju prekomerne gojznosti. Koža ne stiže da se razvija dovoljno brzo u odnosu na ubrzani fizički razvoj i to uzrokuje nastanak strija. Njihov nastanak je često izazvan hormonima, a u toku trudnoće hormoni imaju ulogu razmekšavanja kolagena radi lakše rastegljivosti kože tokom porođaja. Kod nekih žena je kolagen jači, kod nekih slabiji, zato neke žene imaju strije, a druge ne. Nisu samo žene pogođene ovim problemom, pa tako i bilderi imaju istu muku. Uglavnom je ovaj problem uzrokovan konzumiranjem steroida. Kod adolescenata je ovaj problem podjednako prisutan. Razlog je stavaranje hormona rasta i intezivno rastezanje kože. 

Postoje crvene i bele strije. Bele su obično starije od crvenih strija ali nijedne neće nestati same od sebe. Postoji mnogo melema i krema za uklanjanje strija, nažalost nijedno rešenje nije potpuno efektivno kao hirurški metod uklanjanja. Generalno, koža u sebi sadrži vlakna kolagena i elastin na površinskom delu kože, a grublja vlakna i črvsti elastin se nalazi u dubljim slojevima kože. Ova vlakna su postavljena pod tačno određenim uglovima u odnosu na površinu kože, takvo je i njihovo pružanje. Strije crvene boje imaju izraženu reorganizaciju kolagena – strukturne promene i deblji elastin. Takozvane sedefaste ili bele strije imaju atrofiju epiderma i takođe izmenjen kolagen. Bele strije su najsličnije ožiljcima. Kolagena struktura strija je znatno izmenjena u odnosu na zdravu kožu. Ova izmena takođe podrazumeva i neskladnu usmerenost i poziciju vlakana kože. Ove promene ne mogu biti izlečene melemima, biljkama i raznim kremama, već isključivo hirurškom intervencijom. 

Postoje razni preparati kojim se tretiraju strije, ipak nijedan od tih preparata ne može da izmeni strukturu kolagena u koži. Nažalost, veoma često su rezultati ravni nuli. Alternativna medicina i njena sredstva kao što je aloe vera, čajevi, lavanda, limun, šargarepa itd. doprinose istom rezultatu. Nemoguće je ispraviti kolagena vlakna i ostale deformacije unutar strukture kože utrljavanjem pomenutih sastojaka. 

Postoji lasersko lečenje, karboksi terapija protiv strija i uklanjanje strija hirurškim putem, što se smatra najefikasnijim metodom uklanjanja strija u savremenoj medicini.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>