Zdravlje

Ljubav

Ukoliko ste primorani na često sedenje, ovo će vam oporaviti organizam!

Ukoliko ste zbog posla primorani na često sedenje, ovo će vam oporaviti organizam!

Ukoliko ste primorani na često sedenje, ovo će vam oporaviti organizam! Svet Plus



Savremeni poslovi zahtevaju da se mnogo vremena provede u stolici za računarom. Za sve one koji veći deo dana provode ovako veoma je važno da unose određene namirnice pogodne za ovako nezdrav način života. Šteta koju sebi nanosite ipak se može smanjiti ukoliko na svakih pola sata ustanete i prošetate, redovnim vežbanjem i konzumiranjem namirnica koje slede.

- Orašasti plodovi

Najbogatiji biljni izvor zdravih omega 3 masti su orašasti plodovi. Orasi imaju najviše omega 3 masnih kiselina, dok su bademi jedan od najboljih izvora antioksidanta vitamina E, koji štiti ćelije od oksidacije što je nusprodukt upale. Najzdravija varijanta biće ako pomešate nekoliko vrsta orašastih plodova i semenki i zajedno ih konzumirate.


- Bobičasto voće

Redovno konzumiranje bobičastog voća smanjuje upale u telu zahvaljujući vrsti flavonoida koji voću ujedno daje i bogatu tamnu boju. Borovnice imaju najviše tog flavonoida, a takođe su bogate vitaminom C i resveratrolom, sastojcima koji pobeđuju slobodne radikale koji uzrokuju upale.


Beli luk

Istraživanja su dokazala da beli luk pomaže i tamo gde antibiotici ne mogu, a najbolje ga je pre konzumacije zgnječiti kako bi se njegovi lekoviti sastojci maksimalno aktivirali. Između ostalog, beli luk pomaže u regulaciji šećera i masnoća u krvi.


- Kurkuma

Lekovita svojstva kurkuma duguje sastojku kurkuminu poznatom po svojim protivupalnim i antioksidacijskim svojstvima. Osim toga, dokazano je da kurkuma pomaže pri mršavljenju, a ovaj začin posebno je efektan kod gubljenja masnog tkiva na stomaku.


- Maslinovo ulje

Poput leka ibuprofena, i maslinovo ulje suzbija upale sprečavajući proizvodnju enzima COX-1 i COX-2. Ovo ulje je najbolje za ljudsko zdravlje, a takođe smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i pomaže kod mršavljenja, ali samo ako se konzumira pravilno. Zato je važno da maslinovo ulje bude prvi izbor kad je u pitanju ulje kod pripremanja hrane.


- Zeleni čaj

Zahvaljujući visokom udelu polifenola, zeleni čaj ima snažnija protivupalna svojstva od bilo koje druge vrste čaja. Veliki je pomagač kod mršavljenja i održavanja telesne težine. Zbog toga bi trebalo da bude obavezan deo ishrane svake osobe koja većinu dana provede sedeći.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>