Region

Svet

Region

Nemanjići večeras na RTS-u: Rađanje srpske kraljevine! (VIDEO)

Večeras na RTS-u "Nemanjići"! Rađanje srpske kraljevine!

Nemanjići večeras na RTS-u: Rađanje srpske kraljevine! (VIDEO) Screenshoot Youtube



Više od 70 lokacija u Srbiji i Republici Srpskoj, 222 glumca i oko 2.700 kaskadera i statista bilo je potrebno za stvaranje priče o počecima dinastije Nemanjić. Ovo je serija koja ne liči na strane produkcije jer je priča naša i autentična. Scenarista Gordan Mihić kaže da očekuju veliko interesovanje publike koja do sada nije imala prilike da se putem dramske literature, televizijske dramske literature upozna sa našom istorijom, s početkom stvaranja srpske države sa velikim uzletima, zanosima, posrnućima, strastima, grehovima i gresima. 

Dragan Bujošević ističe da malo znamo o Nemanjićima, a možemo mnogo da naučimo od njih. Siguran je da je Nemanjićima bilo teže nego nama poslednjih 30-ak godina, a ipak su uspeli da naprave novu državu, kulturu i civilizaciju. Dubravka Mijatović kaže: "Prvi put sam radila u stvari tako jednu stvar, neki istorijski lik i mislim da ima i svoje prednosti i svoje mane, ali sa nestrpljenjem čekam kako će to izgledati jer čini mi se da ima sve uslove da bude zaista dobro“. 

Ova serija, dodaju istoričari, neće biti istorijska čitanka, ali su kostimi, liturgijski obredi, dekor, oružje, insignije onakvi kakvi su zaista bili na dvoru Nemanjića. Glumci i statisti su tokom snimanja serije nosili i autentične replike oružja, oklopa, šlemova. Sve to na temperaturama koje su u početku bile ispod nule pa do 40 stepeni, koliko je bilo tokom snimanja završnih kadrova.

U ulozi Stefana Prvovenčanog pojaviće se Vojin Ćetković, Stefana Nemanju će tumačiti Mladen Nelević, uloga Svetog Save poverena je Draganu Mićanoviću, a Vukana Nemanjića će igrati Nebojša Glogovac. U ostalim ulogama pojaviće se: Nada Šargin, Sloboda Mićalović, Miodrag Miki Krstović, Goran Sultanović.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Tagovi

Serija

Povezane vesti:


>