Ostalo

Sme�no

Nauka nam otkriva: Zašto se suncokreti okreću ka suncu!

Zna se da biljke suncokreta prate kretanje Sunca, okrećući svoje cvetove od istoka prema zapadu kako dan odmiče. Nauka nam otkriva, zašto se suncokreti okreću ka suncu!

Nauka nam otkriva: Zašto se suncokreti okreću ka suncu! Svet PlusNaučno istraživanje koje je obavljeno u SAD pokazalo je da kretanje suncokreta za Suncem uzrokuje njihov unutrašnji biološki sat. Od 1898. godine, naučnici posmatraju kako su suncokreti na početku dana okrenuti prema istoku, da bi se kako dan odmiče okretali prema zapadu, a onda tokom noći ponovo vratili na istok. Niko do sada nije uspeo da shvati ovaj proces. Kako bi ustanovili da li je u pitanju biološki sat ili se biljke jednostavno kreću po nekom predodređenom rasporedu, biolozi su sproveli niz eksperimenata. 

Suncokrete su privezali, da ne bi mogli da se pomeraju, a zatim ih postavili u posude koje su na početku dana okrenuli na zapad, suprotno od signala koje uobičajeno dobijaju od Sunca. Time su im poremetili ritam. Zatim su ih postavili u laboratoriji s fiksiranim veštačkim svetlom i ustanovili da su se suncokreti nekoliko dana njihali napred-nazad. Potom su napravili veštačko svetlo koje se kreće od istoka prema zapadu. Suncokreti su uspeli da usklade svoje pokrete u skladu s kretanjem svetla kada je ono pratilo 24-satni ritam, ali nisu kad je ritam promenjen na 30 sati. Ovo je dovelo do zaključka da je u suncokretima nešto povezano s 24-satnim ritmom kretanja. Šta je to što zapravo uzrokuje kretanje suncokreta? Naučnici tvrde da jedna strana stabljike, u zavisnosti od doba dana, raste brže od druge strane, a to uzrokuje da biljka pomera cvet. Ovakav rast je drugačiji od redovnog rasta suncokreta i javlja se na dnevnoj bazi, odnosno u 24-satnom ritmu. Pokazalo se da je to za biljke jako važno jer su one okrenute od Sunca tokom eksperimenata imale 10 posto manje listove od prosečnih.
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus


>