Ostalo

Smeno

Jesu li suze koje teku usled snažnih emotivnih reakcija zaista lekovite?!

Naučnici ističu da su istraživanja u ovoj oblasti vršena na malim uzorcima i da treba sprovesti još ispitivanja pre nego što se donese konačan odluka o tome jesu li suze koje teku usled snažnih emotivnih reakcija zaista „lekovite“.

Jesu li suze koje teku usled snažnih emotivnih reakcija zaista lekovite?! Svet PlusČuli mnogo puta savet "Isplači se biće ti lakše" ali do sada nismo čuli medicinsko objašnjenje koje bi potkrepilo ovu tvrdnju. Nakon što cerebrum registruje tugu, reaguje endokrini sistem, koji u okularni deo glave ispušta određene hormone koji dovode do formiranja suza, piše National Geographic. Neki stručnjaci veruju, u vreme dok su ljudi pod stresom ove supstance se nagomilavaju, a plakanjem se telo oslobađa toksina i otpadnih produkata, što ih je navelo na zaključak da je puštanje suza veoma korisno za zdravlje. Ima li u njima i materija koje ublažavaju bolove? Nekolicina istraživanja u okviru kojih je analiziran sastav bazalnih, refleksnih i emocionalnih suza dokazala su da se one razlikuju. Refleksne suze se uglavnom sastoje od 98 odsto vode, a u emocionalnim suzama se nalaze brojne druge supstance, u različitim koncentracijama. Jedna od njih je prolaktin, najpoznatiji po tome što ima važnu ulogu u stvaranju mleka kod dojilja. Tu su i adrenokortikotropni hormoni, koji ukazuju na visok nivo stresa. Još jedna hemikalija koja se može naći u ovakvim suzama je leucin-enkefalin, neurotransmiter koji umanjuje bol i poboljšava raspoloženje.

Plakanje usled jakih emocija,  razllikuje se od refleksih suza, koje se pojavljuju kada se oko iritira nekim spoljašnjim faktorom kao što je dim, luk ili veoma jak vetar. Za razliku od njih, bazalne suze oko stvara kako ne bi došlo do isušivanja i sadrže vodu, hranljive materije i čak antibakterijske komponentne. U Japanu se organizuju „klubovi za plakanje“ u kojima se katarza izaziva tužnim filmovima, televizijskim emisijama i knjigama. Prisetimo se i reči Duška Radovića: "Žene plaču, muškarci se truju neisplakanim suzama." 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>