Zdravlje

Ljubav & Sex

Takotsubo sindrom: Može li se umreti od slomljenog srca?!

Takotsubo sindrom je naizgled bezazlen, ipak može li se umreti od slomljenog srca?! Naučnici sa Univerziteta u Aberdinu dokazali su da može.

Takotsubo sindrom: Može li se umreti od slomljenog srca?! Svet Plus
Nauka kaže, da se može umreti od slomljenog srca, oštećenja su ista kao kod srčanog udara. U Velikoj Britaniji oko tri hiljade ljudi godišnje oboli od "Takotsubo sindroma" ili sindroma slomljenog srca. Uzrok je zapravo stres koji izaziva slabljenje srčanog mišića, a to sprečava srce da pumpa krv pravilno tokom svakog otkucaja. Devedesetih godina je ovo stanje priznato u Japanu, a reč takotsubo ustvari znači hobotnica što opisuje deformisan oblik slomljenog srca. Ovo akutno oboljenje srca je češće kod žena, ono može biti izazvano velikom fizičkom aktivnošću ili jakim mentalnim stresom. Pacijentim izgleda kao da doživljavaju infarkt.

Lekari naglašavaju da je potrebno ozbiljno shvatiti sindrom slomljenog srca i da ga treba hitno tretirati kao i bilo koji drugi problem srca. Nekada je važilo mišljenje da su posledice privremene ali sada je jasno da mogu nastaviti da utiču na ljude tokom čitavog njihovog života. Najveći problem je pronalaženje terapije za stanje, za koje se predugo smatralo da ne zahteva nikakvo specijalno lečenje, a potencijalno može imati jako teške posledice.
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>